Syftet med kursen är att stärka deltagarnas förmåga att genom jämställdhetsintegrering som metod öka jämställdheten i Försvarsmaktens organisation och verksamhet. Förebygga och motverka diskriminering och ovälkommet beteende, öka andelen kvinnor i Försvarsmakten, aspekter på verksamhetssäkerhet och säker utrustning för alla kroppstyper samt jämställdhet i militära operationer, det vill säga implementeringen av FNs säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet är några av de områden som avhandlats under kursen.
Vad tyckte deltagarna om kursen?
En av kursdeltagarna är också, genom sitt chefskap över Militärhögskolan Karlberg, ansvarig för kursens genomförande, överste Roger Nilsson:
– Kursen har varit riktigt bra och nått sitt syfte, för den har gett oss som sitter på chefspositioner ökad kunskap, förståelse och verktyg för vad jämställdhetsuppdraget innebär och hur vi kan integrera jämställdhet som en naturlig del i beslutsfattande, oavsett om det har med utbildning, träning eller materielanskaffning att göra. Genom att tänka på det här blir vi bättre på att lösa våra uppgifter och detta ökar den operativa effekten, säger Roger Nilsson.
En annan kursdeltagare är kommendör Anders Widén, ställföreträdande personaldirektör och stabschef vid Försvarsstaben, HR-avdelningen:
– ÖB säger att en jämställd försvarsmakt är en bättre försvarsmakt, men varför? Förstår jag inte det kan jag inte ta till mig det. Den kunskap vi fått på kursen bidrar till en sådan förståelse. Det räcker inte med en checklista för att förändras, vi behöver förstå grundproblematiken, först då kan vi förändra vårt beteende, på våra arbetsplatser eller sättet att vara, säger Anders Widén.
Förändringsarbete på hemmaplan
Under utbildningen har varje deltagare fokuserat på sin egen verksamhet för att upptäcka och åtgärda jämställdhetsproblem. Allt har kokats ner i konkreta handlingsplaner som deltagarna nu ska sjösätta på hemmaplan.
Kommendör Anna Karin Broth, chef utbildningsavdelningen vid Försvarsstaben, Genomförandeenheten, fokuserade sin handlingsplan på hur jämställdhet omhändertas i den grundläggande officersutbildningen:
– I mitt arbete med handlingsplanen konstaterar jag att vi behöver bli mycket bättre på att integrera jämställdhet i Försvarsmaktens utbildningssystem. Från kravställning till genomförande och uppföljning. I och med kursen har jag fått flera bra verktyg att bidra till den målbilden, både genom diskussioner, erfarenhetsutbyten och konkreta dilemman, säger Anna-Karin Broth.
Handlingsplanerna har en stor bredd och omfattar allt från rekrytering, internationella militära insatser till totalförsvaret och frågan om vem ska ta hand om barnen när ensamstående eller båda föräldrarna är krigsplacerade. Ytterligare teman har varit styrning och uppföljning samt internrevision.
Vad kan vi förvänta oss för effekt i verksamheten?
– Kursen ger omedelbar effekt genom att vi har haft möjlighet att diskutera de här frågorna. Effekten för egen del är att jag nu fått en grundläggande förståelse och en kunskapsbas, genom att bolla med kollegor på olika förband som har olika, så att säga verkligheter. I den bästa av världar, om vi lyckas, bör effekten på sikt komma att märkas i medarbetarundersökningen, säger Anders Widén vars utmaning under kursen har varit att utveckla en kvalitativ värdering av jämställdhet i Försvarsmakten.
Vad tar deltagarna med sig från kursen?
Jag trodde jag hade hyfsat bra koll på jämställdhetsområdet men kursen har givit mig fler perspektiv som är nya och nyttiga. Jag känner mig trygg att vara en del i en organisation tillsammans med mina chefskollegor här på kursen som ser att det här är ett gemensamt ansvar och inte en könsbunden fråga. Kursen har varit nyttig och bra genomförd, med ett brett perspektiv. Det är en väldigt bra kurs som är värd att framhäva. Och nu är kursen också omarbetad så den blir ännu bättre till nästa kursstart, avslutar Anna-Karin Broth.
Efter examinationen ska deltagarna resa hem och påbörja implementeringen av sina handlingsplaner. Innan de tar farväl bestämmer kursledningen och deltagarna att de ska ses om ett år för att gemensamt följa upp effekterna av arbetet.