Läget är allvarligt - budskapet vid totalförsvarets chefsmöte

Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samlade civilområdeschefer, sektorsansvariga myndighetschefer, chefer från militärregionerna samt Myndigheten för psykologiskt försvar för samverkan om utvecklingen i totalförsvaret. Utgångspunkten var det mycket allvarliga säkerhetsläget.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, rikspolischef Anders Thornmerg och överbefälhavare Micael Bydén samtalar om totalförsvaret.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, rikspolischef Anders Thornmerg och överbefälhavare Micael Bydén samtalar om totalförsvaret.
Under totalförsvarsmötet pratade MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, rikspolischef Anders Thornberg och ÖB Micael Bydén bland annat om att polismyndigheten arbetar aktivt med att utveckla skyddet av viktig infrastruktur och försörjning. Foto: Henrik Rådmark Lundqvist/Försvarsmakten

–Sällan har det varit så angeläget att samlas som det är nu. Styrkan i totalförsvaret är avgörande för att vi ska kunna göra Sverige mer motståndskraftigt mot olika typer av angrepp, sa överbefälhavare Micael Bydén i sin inledning.

Syftet med dagen var att identifiera vilka satsningar som behövs för att öka den samlade förmågan i totalförsvaret.

Cheferna fick en genomgång av Must som konstaterade att Ryssland under överskådlig tid utgör ett hot mot Sverige, även efter ett krigsslut i Ukraina. Angreppen kan snabbt ändras och variera över tid.

Stämningen i den fullsatta möteslokalen kan bäst beskrivas som beslutsam, med en vilja att lära av varandra och att utveckla samarbetsformerna. En samlad slutsats var att det är oerhört värdefullt att utbyta erfarenheter och dela med sig av konkreta åtgärder i respektive sektor och civilområde för att bygga kunskap och tillit mellan olika aktörer i totalförsvarssystemet.

Många av deltagarna underströk att mycket redan har gjorts och att många aktiviteter pågår, vilket har lett till ett starkare totalförsvar. Näringslivet visar också ett allt större intresse för att delta aktivt i totalförsvarsarbetet.

MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka påtalade vikten av att ha förberedda strukturer som kan fungera både på kort och på lång sikt.

Överbefälhavaren skickade med ett slutord till cheferna:

–Även om vi tycker att mycket arbete återstår så ska vi vara stolta över hur mycket vi åstadkommit sedan totalförsvarsarbetet återupptogs. Fortsätt arbetet och bygg vidare på det som redan är bra.