Sverige transporterar tält till de drabbade i Turkiet

Under tisdagen har ett svenskt plan transporterat 500 tält från Pakistan till Incirlik i Turkiet, som är det logistiska navet för de humanitära insatserna och katastrofhjälpen efter de stora jordbävningarna.

Stort transportflygplan lastas med tält
Stort transportflygplan lastas med tält
Under tisdagen transporterade ett svenskt plan 500 tält från Pakistan till Incirlik i Turkiet. Foto: Heavy Airlift Wing
Person som står ombord det stora flygplanet fullastat med tält
Tälten i transporten vägde nära 4o ton. Foto: Heavy Airlift Wing

Transporten utgjordes av tält och vägde ca 40 ton. Varje tält väger 55 kg och kan ge skydd åt tre personer på 23 kvadratmeter.

–Jag är stolt över att Sverige agerat snabbt och beslutsamt i stödet till Turkiet. Att Strategic Airlift Capability som förband kunnat stötta med transporter i den omfattning vi gjort känns mycket bra. Att hjälpa till under svåra förhållanden när det behövs som mest, det är det vi gör bäst, säger överste Peder Söderström, chef för Heavy Airlift Wing (HAW).

Detta är en av de åtta flygningar till Turkiet som genomförts så långt.

Strategic Airlift Capability (SAC), och Heavy Airlift Wing (HAW) är ett trettioårigt multinationellt samarbetsprogram som startade 2009. SAC är baserat i Papa, Ungern, och opererar tre C-17 flygplan. Uppdraget för SAC är att transportera militära trupper och utrustning till stöd för nationella och FN- och EU-uppdrag och –övningar, samt humanitärt bistånd.