De omkomna från ubåten Ulvens förlisning hedrades runt om i landet

I lördags var det 80 år sedan ubåten Ulven med 33 mans besättning sjönk. För att minnas och hedra de omkomna genomfördes minnesceremonier i Göteborg, Karlskrona och i Stockholm.

 besättning uppställd
 besättning uppställd
På HMS Belos helikopterplatta står Belos besättning uppställd för att hedra minnet av de omkomna från Ulvens förlisning. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten
kransen
Marinchefen Ewa Skoog Haslum och flottiljchef Fredrik Lindén lägger kransen i havet. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten
gästerna
De närvarande gästerna och veteranerna fick efter ceremonin möjlighet att lägga en ros för var och en av besättningsmedlemmarna. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten
minnesceremoni
Under dagen genomfördes minnesceremoni med kransnedläggning i Karlskrona vid Ulrica Pia kyrka. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
kransnedläggning
Under dagen genomfördes även minnesceremonier med kransnedläggning i Stockholm på Galärvarvskyrkogården. Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
gäster och anhöriga
På HMS Belos helikopterplatta står tillresta ubåtsveteraner, gäster och anhöriga. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Ulven gick den 15 april 1943 på en tysk mina utanför ön stora Pölsan i Göteborgs norra skärgård. Olyckan skedde under en övning tillsammans med Göteborgseskadern och bland andra flaggskeppet HMS Manligheten. På förmiddagen sågs ubåten göra anfall mot de andra övade fartygen enligt plan, men när eftermiddagen kom var ubåten försvunnen. Försöken att komma i kontakt med ubåten på natten var resultatlösa och dagen efter sattes ett stort sökpådrag in.

Sökandet pågick under nästan 3 veckor och engagerade hela Sverige. Först efter 19 dagar kunde ubåten lokaliseras av en fiskebåt och dykare kunde identifiera Ulven på 52 meters djup.

I lördags genomfördes en ceremonin på HMS Belos på den plats som Ulven förliste och kransen fälldes rakt över positionen.

Under dagen genomfördes även minnesceremonier med kransnedläggning i Karlskrona vid Ulrica Pia kyrka och i Stockholm på Galärvarvskyrkogården.

På söndagen den 16 april genomförde Älvsborgs amfibieregemente tillsammans med Flottans män en ceremoni på Nya Varvets kyrkogård i Göteborg. 

Ett stort tack från Första Ubåtsflottiljen till alla närvarande som bidrog till de vackra och minnesvärda stunderna.