57th Rescue Squadron tillhör amerikanska flygvapnet och består av pararescuemen eller PJ:s som de ofta kallas. De är baserade i Aviano i nordöstra Italien och är helt dedikerade till att arbeta med undsättning, en av flygbasjägarnas huvuduppgifter. Därmed finns ett naturligt intresse för samarbete säger Sebastian Blixte, kompanichef för 25:e flygbasjägarkompaniet.
─ Övningen syftar till att utveckla förmågan till undsättning i sträng kyla och otillgänglig terräng i subarktisk miljö med samarbetspartners. Det är en viktig övning för PJ:s för att utvecklas i sin förmåga gällande subarktiska operationer och grundläggande vinterförmåga men även komplexa undsättningsmoment i en viktig region berättar han.
Sebastian berättar hur samarbetet med amerikanerna startade:
─ Kunskapsutbyten började redan i slutet av 90-talet men med övningen Angel Thunder 2011 började vi samarbeta allt mer. Under åren har allt fler utbyten och samövningar skett. Hösten 2022 genomförde flygbasjägarna en utbildning för att söka i rasmassor hos 57th Rescue Squadron i Aviano. Kunskaper som kom till stor nytta när vi deltog i stödet med arbetet kring jordbävningarna i Turkiet tidigare i år.
Samarbetet är välintegrerat och uppskattas av båda parter. Det är ett samarbete som båda sidor kan dra nytta av.
─ Samarbetet ger många positiva synergier. Amerikanerna är otroligt duktiga på ledning av undsättningsoperationer och har ett väl utvecklat system för det. Flygbasjägarna bidrar med en geografisk miljö och övningsscenarion med likvärdiga motståndare.
Verksamheten i Norrbotten som pågick i fyra veckor har krävt noggrann planering för att lyckas med de mål som flygbasjägarna haft för övningen och vinterutbildningen.
─ Flygbasjägarna har till uppgift att kunna verka i hela Sverige, under alla årstider och i alla klimat, därför har denna övning varit viktig för oss. Målet har varit att utveckla flygbasjägartjänsten med fokus på undsättning i vintermiljö tillsammans med 57th Rescue Squadron.
─ Samtidigt har vi även genomfört grundläggande vinterutbildning för värnpliktiga
flygbasjägare. Det är roligt att se våra värnpliktigas utveckling under en månads tid uppe i norr. Att från första skidteknikpasset utvecklas till att i plutons storlek klara sig i fält utan värmekälla och med sina kunskaper klara att motverka säkerhetshotande verksamhet i sina stridsspaningsområden. Att genomföra detta med ett gott resultat och samtidigt lyckas upprätthålla ett bra stridsvärde är otroligt glädjande att se, avslutar Sebastian.