Heavy Airlift Wing – en strategisk resurs i kris och krig

Sedan 2009 har Sverige varit del av det multinationella samarbetsprogrammet Heavy Airlift Wing i Papá, Ungern. HAW förfogar över tre stycken tunga fraktflygplan av modell Boeing Globemaster III C-17 som delas mellan Sverige och elva Natoländer. Sedan 2021 leds förbandet av överste Peder Söderström.

C-17
Heavy Airlift Wing är ett samarbete mellan Sverige, Finland och elva Natoländer. Sverige har, efter USA, flest flygtimmar på C-17. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

En kärnuppgift för Försvarsmakten är att kunna agera snabbt och strukturerat när omvärldsläget kräver det – såväl när det gäller att försvara Sverige mot angrepp som när det gäller att stödja samhället eller andra länder i krissituationer.

Behovet av snabba humanitära hjälpinsatser internationellt har varit återkommande de senaste åren och Försvarsmakten har bidragit till flera av dessa insatser genom vårt strategiska samarbete, mest nyligen för att stödja Turkiet med förnödenheter efter den kraftiga jordbävning som drabbade landet i början av året.  

Även när säkerhetssituationen i Afghanistan snabbt försämrades sommaren 2021 bidrog Försvarsmakten till att etablera en luftbro mellan Kabul och Tbilisi för att kunna evakuera tusentals människor.

– Jag är stolt över vår svenska personal här i Ungern som vid flera tillfällen bidragit till att hjälpa människor i krissituationer, säger chefen för operationsledningen generalmajor Carl-Johan Edström, som nyligen besökte förbandet. 

Att kunna genomföra strategiska flygningar med tung last är inte bara en användbar resurs i kris utan också en avgörande förmåga i krigssituationer. Då handlar det om att understödja förband på marken med förnödenheter och materiel för strid , men också för att snabbt kunna förstärka försvarsställningar med militär personal.

– Med det säkerhetsläge vi har i Europa idag är det viktigare än någonsin att bibehålla och fortsätta utveckla denna strategiska förmåga tillsammans med våra partnerländer, säger Carl-Johan Edström.