Målsättningarna med övningen BrigU23 är uppnådda

Kalla vinternätter och strålande solsken på dygnets vakna timmar. Förutsättningarna för brigadunderstödsövningen BrigU23 kunde inte varit bättre. När nu övningen summeras görs den med ett lyckat resultat.

soldater
soldater
Värnpliktiga ur K 3 som genomför utbildning på vita blixten i vintermiljö strax innan de gav sig ut på ett ensamdygn. Foto: Nalin Bozdogan/Försvarsmakten
fordon
Värnpliktiga ur P 4 rangerar fordon längst skjutvallen för att skjuta mot måltavlor från taket med hjälp av Lv-stativ. Foto: Nalin Bozdogan/Försvarsmakten
skjutning
Värnpliktiga ur I 19 får äntligen samöva med sitt krigsförband, på bilden har de utbildning i att skjuta från sitt fordon. Foto: Nalin Bozdogan/Försvarsmakten
patrull
Värnpliktiga ur LedR går patrullslingan runt förläggningsplatsen för att se till så att allt står rätt till. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten

Övningsledare Kenneth Nygren, A 8, sammanfattar övningen som haft sitt främsta fokus på brigadens bekämpning:
– Huvuddelen av målsättningarna med övningen är uppnådda. Det bästa med övningen har varit att funktionerna har fått övat i kontexten av en brigad och brigadstab. Att vi inte har uppnått riktigt alla målsättningar har inget med förbanden att göra utan att vi oftast har en ambition på att alltid göra mer.

En vecka av full liv och rörelse på Älvdalens skjutfält i Dalarna har därmed avtagit till en betydligt lägre närvaro. Ingående förband och enheter har avslutat sina åtgärder efter övning. Skjutfältet är städat, materiel och personlig utrustning är kontrollerade, personalen är redo för nästa utmaning. Nu väntar återtransport tills nästa uppgift tar vid – det vill säga övning Aurora 23 som startar om bara några veckor. 

Övningen har genomförts inom brigads ram där brigadchef Michael Carlén är den som haft ansvaret. Han håller med övningsledare Kenneth Nygren om att övningen som sådan har varit lyckad:
– BrigU23 har varit en otroligt givande övning för brigaden. Huvudsyftet med en mekaniserad brigad är att uppnå verkan. Under övningen har vi haft fokus på bekämpningsfunktionen. Med den i fokus har vi även övat underrättelsefunktionen, ledningsfunktionen och även luftrumsamordning, det har med andra ord varit en väldigt givande övning i sin helhet.

När det kommer till utvecklingen av BrigU så ser Michael Carlén framför sig att logistikfunktionen på ett tydligare sätt kan var med och öva.
– Ett exempel är vår förnödenhetsförsörjning. Övningen skulle vara ett utmärkt tillfälle att även få med den funktionen i brigadens strid. Utöver det ser jag framför mig att även manöverbataljonernas bakre ledningsplats är med och övar, på så sätt kommer funktionerna på bataljonsnivå fram.