Nu startar årets värnpliktskongress

I dag går startskottet för 2023 års värnpliktskongress. Kongressen är pliktrörelsens högsta beslutande organ och utgörs av 100 värnpliktiga ombud från landets samtliga förband.

Ombuden sitter i en sal vända mot en skärm.
Ombuden sitter i en sal vända mot en skärm.
Ombuden på plats under värnpliktskongressens första dag. Foto: Majken Hallbygård/Pliktrådet
Pliktrådets fem representanter på scenen.
Pliktrådets representanter samlade på scenen. Foto: David Mc Kee Severgran

Vid värnpliktskongressen som pågår 17-21 april deltar ungefär 100 ombud. Ombuden består av tre till fem representanter från samtliga värnpliktsutbildande organisationsenheter. Kongressen tar i år plats i Scandic Infra City i Upplands-Väsby och är öppen för allmänheten.

På årets kongress talar bland andra försvarsminister Pål Jonson och överbefälhavare Micael Bydén. Ombuden har möjlighet att ställa frågor till samtliga talare.

– Jag gissar att några av ämnena som kommer att diskuteras är frågor om Nato, upprustning, materiel, värnpliktigas dagersättning samt plikt och mönstring, säger Majken Hallbygård som är kommunikationsansvarig på Pliktrådet.

Under värnpliktskongressen väljs, likt varje år, ett nytt pliktråd. Pliktrådet består av fem värnpliktiga som under ett års tid arbetar för att utveckla medinflytandet och utbildningsförhållandena för Sveriges totalförsvarspliktiga.