Värnpliktiga utbildas till sjöss

Marinens värnpliktiga som utbildas mot en sjögående befattning har nu påbörjat sin sjöpraktik. Under ett antal veckor kommer de att följa med i ordinarie tjänst ombord på marinens fartyg för att lära sig arbetet till sjöss och kunna krigsplaceras.

Värnpliktiga från Marinbasen genomför just nu sin förbandspraktik.  Under praktiken kommer det bland annat få testa på att följa sina egenuträknade kurser till sjöss.
Värnpliktiga från Marinbasen genomför just nu sin förbandspraktik.  Under praktiken kommer det bland annat få testa på att följa sina egenuträknade kurser till sjöss.
Värnpliktiga från Marinbasen genomför just nu sin förbandspraktik. Under praktiken kommer det bland annat få testa på att följa sina egenuträknade kurser till sjöss. Foto: Camilla Granström/Försvarsmakten
Värnpliktiga vid Marinbasen och Ekipagekompaniet i starten av sin förbandspraktik.
Värnpliktiga vid Marinbasen och Ekipagekompaniet i starten av sin förbandspraktik. Foto: Camilla Granström/Försvarsmakten
Topper Nordbeck gör sin värnplikt mot befattningen vapentekniker ombord på HMS Härnösand. För honom är förbandspraktiken ett avgörande moment när det kommer till en framtida karriär inom Försvarsmakten.
Topper Nordbeck gör sin värnplikt mot befattningen vapentekniker ombord på HMS Härnösand. För honom är förbandspraktiken ett avgörande moment när det kommer till en framtida karriär inom Försvarsmakten. Foto: Ola Jacobssen/Försvarsmakten
För Patricia Matwangsaeng handlar förbandspraktiken om att få praktisera allt som hon lärt sig under befattningsutbildningen. Hon ser även fram mot att få uppleva den gemenskap som finns ombord tillsammans med besättningen.
För Patricia Matwangsaeng handlar förbandspraktiken om att få praktisera allt som hon lärt sig under befattningsutbildningen. Hon ser även fram mot att få uppleva den gemenskap som finns ombord tillsammans med besättningen. Foto: Ola Jacobssen/Försvarsmakten

Just nu genomför marinens sjögående förband den obligatoriska förbandspraktiken. Värnpliktiga från Första ubåtsflottiljen, Tredje- och Fjärde sjöstridsflottiljen samt Marinbasen gör sig redo för att spendera sex veckor ombord på förbandens fartyg. För många av de deltagande värnpliktiga är förbandspraktiken avgörande för om de kommer att ta anställning inom Försvarsmakten i framtiden.

– Mina förväntningar på förbandspraktiken handlar dels om min befattning, att få praktisera allt som jag lärt mig under utbildningen. Jag ser också fram emot att få uppleva gemenskapen på båten, att få bli en del av familjen här, säger Patricia Matwangsaeng, telekrigare vid Fjärde sjöstridsflottiljen.

Intensiva och lärorika dagar till sjöss

De värnpliktiga har genomfört sin befattningsutbildning vid Sjöstridsskolan i Karlskrona. Nu ska bland annat vapentekniker, telekrigare, signalmatroser och sonaroperatörer få testa sina befattningar i den ordinarie verksamheten. Målet med förbandspraktiken är att de värnpliktiga efter genomförd värnplikt ska ha uppnått rätt kvalifikationer för att krigsplaceras ombord på förbandens fartyg.

Framför sig har de värnpliktiga långa dagar till sjöss där de förväntas lära sig hur det går till på ett militärt fartyg.  De ska lära sig hur man hittar ombord, hur fartygets vapensystem hanteras samt arbeta i skarp verksamhet.

– Stämningen ombord är lättsam och rolig, men det finns alltid ett underliggande allvar ombord. Vi fick ett tal av divisionschefen första dagen som gav mig en tankeställare. Trots att vi är värnpliktiga så får vi möjligheten att delta i skarp verksamhet direkt, vilket är lite läskigt men samtidigt motiverande för man vet om att man hela tiden måste vara ”on top” och göra sitt bästa, säger Oscar Morell, stridsmotorman vid Tredje sjöstridsflottiljen.

Marinbasens värnpliktiga har under sin befattningsutbildning lärt sig grundläggande navigering där man tränar på att beräkna fartygens kurser. Via förbandspraktiken får de nu sätta sina teoretiska kunskaper på prov och följa sin egen uträknade kurs till sjöss.

– Förbandspraktiken har varit lärorik och utmanande, äntligen får man applicera teorin i praktiken. Vi upplever att Marinbasen och Ekipagekompaniet har bemött oss väldigt bra från start och konceptet på förbandstiden och utbildning är givande och utvecklande” säger Nea Petersson, signalmatros vid Marinbasen.

Förbandspraktiken, ett avgörande moment

För många av de värnpliktiga är förbandspraktiken det moment som är avgörande för om de vill fortsätta sin karriär inom marinen och Försvarsmakten. För andra är det redan ett självklart alternativ att stanna kvar och ta anställning.

– När det gäller framtiden låter jag förbandspraktiken avgöra om jag ska fortsätta inom Försvarsmakten. Jag har sökt olika civila utbildningar, men om jag gillar tiden på fartyg så kommer jag försöka fortsätta här, säger Topper Nordbeck.

För sjöstridsflottiljerna avslutas förbandspraktiken med en längre tur till sjöss där de värnpliktiga får känna på vardagstempot, arbeta i skift som sjövakter samt praktisera sin befattning ombord. Här får de chansen att känna på tampar, de tekniska system som finns ombord samt den familjära känsla som en fartygsbesättning ger.  

– Jag tänker ta anställning som sjöman på Tredje sjöstridsflottiljen och jobba några år. Trivs jag väldigt bra kan jag tänka mig att läsa vidare till officer, säger Oscar Morell, stridsmotorman vid Tredje sjöstridsflottiljen.