– Vi stannar upp för att skänka en tanke till alla svenska kvinnor och män som vid något tillfälle valt att ta ett steg framåt och säga ”jag ställer upp”, säger överbefälhavare Micael Bydén i sitt tal, i närvaro av talmannen, riksdagsledamöter och inbjudna gäster på Riksplan.
I dag finns omkring 54 000 utlandsveteraner. Utspridda över Sverige och i världen bidrar de fortsatt med sina erfarenheter, var än de är i livet. Från 2012 har Veterandagen statsceremoniell status och sedan 2018 är det en allmän flaggdag.
– Försvarsmakten är en av flera myndigheter som skickar personal till fredsfrämjande insatser. Det är för alla dem som vi flaggar i dag och särskilt minns dem som fick betala det yttersta priset och som inte längre finns med oss, säger chefen för Försvarsmaktens Veterancentrum Mats Fogelmark.
Statsceremonin börjar klockan 14.30, vid Sjöhistoriska museet, på Gärdet i Stockholm, under närvaro och tal av representanter ur statsledningen. Ceremonin kommer också att sändas direkt via Försvarsmaktens Youtube-kanal.
Det går också att ta del av Studio Utlandstjänst, för den som vill få en exklusiv inblick i Försvarsmaktens och övriga utsändande myndigheters arbete för fred i världen här på webben eller på Youtube.
Från morgonen och fram till ceremonin är det ett fulltecknat schema med aktiviteter såsom förevisning av Tullverkets hundsök. Försvarsmaktens generaldirektör bjuder in till det årliga veteranpolitiska seminariet – i år om forskningsläget om gruppen utlandsveteraner. Vi får också lära oss mer om Libanon-insatsen Unifil, av marinchefen och Libanon-veteranen Ewa Skoog Haslum och militärhistoriker Per Iko. Unifil högtidlighålls särskilt i år.
Mer information här