De pliktinkallade är soldater som har krigsplacerats efter att tidigare ha genomfört en grundutbildning. Soldaterna började resan genom att kliva på ett nattåg i Stockholm mot Boden.
– Väl i Boden väntade bussar som transporterade personalen till mobiliseringsförråd i skogarna utanför Boden, säger Thomas Lundgren.
I mobiliseringsförrådet i skogen fick förbandet hämta ut sin personliga materiel, såsom kängor, uniformer och stridsutrustning. Därefter genomfördes bland annat inskjutning av vapen och täthetsprov med skyddsmask.
– Det här är ett sätt att öva som många känner igen från hur Försvarsmakten övade förr. Men det är också detta vi ska tillbaka till för att stärka försvarsförmågan, fortsätter Thomas Lundgren.
Ökad folkförankring när fler får öva
Kompaniet ingår i Norrbottensbrigadens underhållsbataljon. Syftet med mobiliseringen är att behålla kunskaper och färdigheter på kompaniet.
– T 2 har haft andra delar av krigsförbanden inkallade under Aurora. Genom att nu kalla in ytterligare personal sprider vi på nyttjandet av resurserna. Fler får öva och vi ökar Försvarsmaktens folkförankring i samhället.
Från nattåget i Stockholm till skjutbana i skogen
Den inledande utbildningen i Boden var en förutsättning för att kompaniets personal ska kunna lösa mer komplexa uppgifter under den fortsatta övningen i Finland.
Efter att ha hämtat ut utrustning och vapen stod den pliktinkallade reservdelsmannen Elias Eriksson, åter på en skjutbana. Senast han gjorde det var under grundutbildningen för tre år sedan.
– Jag blev väldigt glad över att bli inkallad. Kunskaperna kommer tillbaka fort när vi övar och jag märker hur mycket fortfarande sitter kvar i ryggmärgen. Nu känns det nästan som om man aldrig lämnade det militära, säger Elias Eriksson.
För hjulfordonsmekanikern Linn Linderholt, har det nu gått fyra år sedan muck.
– Det är viktigt och positivt att vi kallas in på plikt och övas. Det känns bra att repetera och damma av kunskaperna och allting har gått väldigt smidigt, säger hon.
Svensk-finska logistikflöden vässas
Att öva genom att mobilisera fullt ut har inte bara gett positiva övningseffekter till Göta trängregemente. Även andra underhållsdelar vid Norrbottens regemente, såsom Logistikenheten och Militärbas Boden, har övats för att möjliggöra mobiliseringen.
Försvarsmaktens ställföreträdande logistikchef, kommendör Magnus Berg, besökte under fredagen den svenska kontingenten i Finland.
– Att vi får in pliktad personal in i logistikkedjan genom en krigsförbandsövning är en mycket viktig del av stärkandet av försvaret, säger Magnus Berg.
Det svensk-finska försvarssamarbetet, med gemensamma logistikflöden, fortsätter att fördjupas med oförminskad kraft även efter Finlands anslutning till NATO. I stora delar handlar hela övningen om gemensamma svensk-finska logistikflöden. I övningen bidrar Sverige med en reducerad brigadstridsgrupp inom ramen för en finsk armékår.
– De svenska förbanden kan lösa stridsuppgifter här i Finland. Det ser jag som mindre problematiskt. Utmaningarna finns i att få till logistiken där processerna med bland annat transporter börjar långt innan förbanden gör verkan, säger Magnus Berg.