Delta i högvaktens 500-års jubileum

På midsommardagen i år firar Sverige 500 år av obruten kungavakt. För att högtidlighålla dagen kommer musik och parad – och givetvis högvakt – att genomföras i Stockholm. Vaktparaden börjar på Södermalm och marscherar samma väg som Gustav Vasa tog för exakt 500 år sedan. Dessutom går ett festtåg samma väg. Det är ett iscensättande av Vasas intåg i Stockholm.

högvakten marscherar i Stockholm
högvakten marscherar i Stockholm
Högvakten kommer under högtidlighållandet att avgå från Medborgarplatsen för att följa den ungefärliga väg som Gustav Vasa tågade för 500 år sedan. Foto: Försvarsmakten
Högvakten vid Stockholms slott
Livgardet har sin grund i de livvakter som följde Gustav Vasa under hans intåg till huvudstaden 1523. Sedan dess har det funnits en obruten vakt av Sveriges regenter, det som idag kallas högvakt. Foto: Försvarsmakten
Svartvit bild som visar högvakten och dåvarande kronprins Carl Gustav
1973 firades 450 år av högvakt. Då var Hans Majestät Carl XVI Gustav närvarande, men var vid tillfället kronprins.
Svartvit bild som visar högvakten på Stockholms slott
450-årsfirandet drog stor publik till yttre borggården på Stockholms slott.

Året var 1523, och på midsommardagen anlände den nyvalde kung Gustav Eriksson Vasa till Stockholm. Färden hade gått från Strängnäs och den sista delen gick över Söderport till Stockholms slott. Med i det stora följet fanns också den personliga bevakning som allt sedan dess funnits runt och i Stockholms slott  – högvakten. Som då bestod av de allra första livgardisterna.

– För att högtidlighålla att denna Höga Vakt, senare kallad Högvakt, funnits i Stockholm under 500 år, så kommer Högvakten att marschera från Medborgarplatsen över Söderport till Stockholms slott på midsommardagen den 24 juni 2023, säger överstelöjtnant Richard Beck-Friis, chef över Kommendantstaben.

Livgardet är det förband som genomför både avgående och pågående högvakt den aktuella dagen eftersom förbandet har sitt ursprung i Gustav Vasas personliga livvakt. Marinens Musikkår, en av Livgardets professionella musikkårer, står för musiken.

500 år av livvakt

Redan 1521 valdes 16 unga män från Dalarna ut för att vakta den blivande kungens liv. De följde honom under befrielsekampen mot danskarna, gick vid hans sida under intåget i Stockholm innan de placerades ut som vakter runt slottet. Den här livvakten är ursprunget till dagens Livgarde och den allra första högvakten.

Idag är högvakt en uppgift som delas av alla förband i Försvarsmakten. Men Livgardet genomför fortfarande majoriteten av alla vakter under sommarhalvåret.

Gustav Vasa och hans livgardisters intåg i huvudstaden på midsommardagen innebar slutet för Kalmarunionen och början på kungariket Sverige. Under de 500 år som gått sedan de första livvaktarna trädde i tjänst har såväl Livgardets föregångare som det nuvarande Livgardet varit fast förknippade med vår statschef.

– När vi firade 450 år genomfördes också ett stort jubileum och det var enorma skriverier i tidningarna. Det var bara månader innan vår nuvarande kung fick kliva upp och axla rollen som Sveriges monark. Det var den 24 juni 1973 och den gången marscherade högvakten från Södermalmstorg, säger överstelöjtnant Richard Beck-Friis.

Under århundradena har Försvarsmakten och dess uppdrag skiftat i takt med att Sverige förändrats, så även för Livgardet och högvakten. Men genom 500 år av förändringar har Sveriges försvarsmakt och Livgardet alltid stått redo att försvara Sveriges suveränitet och självbestämmande – och kommer vara redo för att fortsätta med det nästkommande 500 år.

Festtåg och högvakt firar jubileet

Cirka en timme före Högvakten anländer till yttre borggården kommer ett festtåg att gå samma marschväg, passera yttre borggården, för att därefter gå in mot Stortorget. Festtåget består av cirka 250 personer från civila föreningar och grupper i tidsenliga kläder och uniformer som ska iscensätta intåget i Stockholm. Festtåget kommer att presenteras av organisatören då de anländer. 

 

Hållpunkter (med reservation för ändringar):

Medborgarplatsen:

Cirka 11.30 Civilt festtåg marscherar från Medborgarplatsen. Marschväg: Götgatan, Slussbrogatan, Slussbron, Skeppsbron, Slottsbacken, yttre borggården, inre borggården, Källargränd, Stortorget.

Cirka 12.15 Marinens musikkår spelar musik.

Cirka 12.35 Högvaktsstyrka ur Livgardet (Livbataljonens livkompani) marscherar in. Historik och presentation samt visitation genomförs.

Cirka 12.50 Vaktparaden, bestående av högvaktsstyrka och musikkår marscherar från Medborgarplatsen. Marschväg: Götgatan, Slussbrogatan, Slussbron, Skeppsbron, Slottsbacken, yttre borggården.

Stockholms slott:

Cirka 12.14 Hans Majestät Konungen kommer ut på balkongen mot yttre borggården och överser festtåget.

Cirka 12.15 Historisk presentation genomförs. Civila festtåget passerar yttre och inre borggården.

Cirka 12.40 Livgardets fältpiparkår genomför uppvisningsprogram på yttre borggården.

Cirka 12.50 Livgardets musketerarkår genomför uppvisningsprogram på yttre borggården.

Cirka 13.10 Hans Majestät Konungen kommer ut på yttre borggården och hälsar på innevarande högvakt.

Cirka 13. 15 Vaktparaden med högvakt och musikkår kommer in på yttre borggården och genomför högvaktsavlösning.

tumnagel film befrielsekriget

Se filmen som berättar om Livgardets födelse
genom "de 16 smocke män" som ställdes till den
militära befälhavaren Gustav Vasas förfogande.