Försvarsmakten lämnar stöd vid skogsbranden i Norberg

Sedan i måndags eftermiddag finns personal ur 22:a hemvärnsbataljonen på plats i Norberg för att bistå räddningstjänsten med släckningsarbetet av den skogsbrand som startade på midsommarafton - och som sen blossade upp igen under måndagen.

två soldater släcker skogsbrand
två soldater släcker skogsbrand
Atle och Jonatan från 22:a hemvärnsbataljonen bistår i släckningsarbetet under tisdagen. Foto: Filippa Lundberg Blixt/Försvarsmakten
hemvärnssoldat går på brandgata i skogen
Sedan måndag eftermiddag har hemvärnspersonal funnits på plats i Norberg. Foto: Filippa Lundberg Blixt/Försvarsmakten
Militär insatschef Christer Larsson
Den militära insatschefen Christer Larsson leder tillsammans med räddningsledaren släckningsinsatsen i Norberg. Foto: Filippa Lundberg Blixt/Försvarsmakten

Redan på måndagskvällen fanns ett 40-tal soldater på plats i Norberg.​

– Försvarsmakten har löst tilldelade uppgifter från räddningsledaren på ett bra sätt med tillgängliga resurser. Den stora utmaningen är så klart värmen, det är 30 grader varmt där ute. Men engagemanget från vår personal är enorm, de isidosätter både familj och jobb för att stötta samhället, säger militär insatschef Christer Larsson.

Brandområdet är uppdelat i sektorer där soldaterna är organiserade i grupper tillsammans med personal ur räddningstjänsten. Hemvärnssoldaterna lämnar stöd i form av bland annat bevakning för att tillse att branden inte blossar upp på fler ställen, dra ut slang till brandområdet och bistå i släckningsarbetet.

– I dag har vi sprutat vatten i gränsen mellan det som brunnit och det som fortfarande är grönt. Vi går ett par hundra meter fram och tillbaka för att tillse att det inte sprider sig. Det är så klart varmt men det har fungerat bra, säger soldaten Atle och fortsätter:

– När jag fick samtalet igår var det ingen tvekan på att jag skulle hjälpa till, jag fick ledigt från jobbet för att vara här och jag tycker att det är en självklarhet att hjälpa till om man kan.

Stödet till räddningstjänsten lämnas i enlighet med lagen om skydd mot olyckor (LSO).