Utländska hundförare drillades av Hundtjänstenheten

Försvarsmaktens hundtjänstenhet, FHTE, har vidareutbildat hundförare från Norden
och tre andra Natoländer i patrull och sök av explosiva ämnen.

Schäfer biter tag i personens jacka.
Schäfer biter tag i personens jacka.
Danska hundföraren S. E. Jørgensen med schäfern Vito agerar mot en våldsam figurant tillsammans med en belgisk kollega. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Soldat ligger på marken med vapen och hunden ligger bredvid.
De utländska hundförarna använde svenska eldhandvapen under utbildningen. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
En schäfer på en jordbruksmaskin.
En av de svenska sökhundarna klättrar på jordbruksmaskinerna för att komma åt alla skrymslen och vrår. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Ett belgisk sökhundekipage genomför vägsök understödd av norska och svenska kollegor.
Ett belgisk sökhundekipage genomför vägsök understödd av norska och svenska kollegor. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Ett finländskt patrullhundekipage bevakar bondgården med engelsk kollega.
Ett finländskt patrullhundekipage bevakar bondgården med en engelsk deltagare. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Finländska, norska och engelska deltagare planerar sökinsatsen på bondgården.
Finländska och norska deltagare planerar sökinsatsen. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten

Solen strålar över en bondgård utanför uppländska Rimbo där det finns en misstänkt bombfabrik. En grupp med hundförare och patrullhundar från de deltagande länderna påbörjar sin framryckning mot byggnaderna genom det grönskande landskapet.

Danska hundföraren S. E. Jørgensen har tillsammans med sin schäfer Vito börjat söka igenom byggnaderna som innehåller både får och höns. Utanför en av byggnaderna stöter de på en hotfull person och S. E. Jørgensen släpper Vito som biter sig fast i armen på figuranten medan resten av gruppen avancerar och omhändertar honom.


– Vi fick i uppgift att ta och säkra tio byggnader och vi använder standardiserad
militär taktik. Vi planerade, förövade och kontrollerade vilka handsignaler de olika
länderna använder så vi förstår varandra, säger han.

Har du märkt någon skillnad mellan länderna?

– De brittiska deltagarna är duktiga på strid i bebyggelse medan de svenska och norska hundförarna är bra på agera i skogsterräng. De danska och finska hundarna är i sin tur bra på att spåra och ”bita” så vi lär oss av varandra, säger S. E. Jørgensen.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag har lärt mig en massa nya taktiker och hur jag ska träna min hund. När jag åker hem till Danmark kommer vi att använda oss av detta i vår träning. Det roligaste var att planera insatsen här på bondgården och att använda hunden i en realistisk situation. Jag och Vito arbetar inne på en flygbas och vi är inte vana att arbeta med en skyttegrupp som vi gjorde här. Jag och Vito tycker det är jättekul, säger han.

Patrullhundarnas uppgift är att spåra personer och söka efter tillhörigheter som hanterats av personer. Många av de utländska patrullhundarna är också utbildade i att försvara sig själva och sin hundförare.

Den internationella utbildningen som innefattar patrull- och sökhundekipage genomförs varje år och värdskapet växlar mellan de nordiska länderna som ingår i Nordefco (Nordic Defence Cooperation). Dessutom inbjuds varje år ytterligare länder, i år kom ekipage från Nato-länderna England, Nederländerna och Belgien samt instruktörer och observatörer från respektive land. Alla hundekipage som deltar är nationellt certifierade.


– Övningen är unik eftersom fokus ligger på hundförarnas utveckling, och inte på
hundarnas dressyr. Den utvecklar även ländernas hundinstruktörer i att förmedla sina erfarenheter och kunskaper i en internationell miljö, säger funktionsförvaltare Peter Öhrling på FHTE som är övningsledare för den internationella hundförarkursen.

Tillsammans med sina hundar får de nitton hundförarna öva realistiska scenarion på flera olika platser i Mälardalen, bland annat på Friends Arena, ett värmeverk och en
pendeltågsstation. De utbildas även i andra ämnen som hundsjukvård och insatsplanering.

Eleverna får även en genomgång av Natos styrdokument som berör hundtjänst. När gruppen med patrullhundarna är klara på bondgården gör de en överlämning till sina kollegor med sökhundarna. Sökhundarna är tränade för att hitta och markera förekomst av olika sprängämnesklassade preparat.

En av instruktörerna för sökhundsekipagen är Ketil Thengs som är utbildningsansvarig på Forsvarets Hundeskole i Norge.


– Uppgiften är att genomsöka byggnaderna och planera insatsen tillsammans med andra nationaliteter. De övar på att få en helhetsförståelse för uppgiften och vad som är farligt. För hundförarna gäller det även att få sökhundarna att prestera bra. Under kursen får hundarna arbeta i olika miljöer och här på bondgården blir de distraherade av djur, olika lukter och får söka på olika höjder. Två av gömmorna har dessutom fällor som löser ut med ljud, berättar han.

I anslutning till den två veckor långa kursen har FHTE även varit värd för Nato-möten rörande hundtjänst. Peter Öhrling är ordförande i Nordefco K9 och är dessutom invald som vice ordförande i Natos Expertpanel för militära tjänstehundar.

– Sverige har länge varit delaktig och drivande inom hundtjänsten på den
internationella arenan. Tillsammans med våra nordiska grannländer har vi stor
erfarenhet och tydliga rutiner för hur tjänstehundar används vid olika insatser inom
olika försvarsgrenar, avslutar han.