Du ska jobba i Natodelegationen, men vad gör den egentligen?
Natodelegationen är den officiella svenska representationen inom organisationen Nato och leds av en ambassadör. I delegationen finns tre avdelningar; en politisk, som leds av utrikesdepartementet, en försvarspolitisk som leds av försvarsdepartementet, och en militär som kommer ledas av en viceamiral nu då. I delegationen formas och hanteras den svenska positionen i de frågor som Nato diskuterar inför de beslut som alliansen fattar. Det är som en ambassad i Nato helt enkelt.
Och vad är din roll?
Jag är den militära rådgivaren, direkt underställd ÖB, och ger råd till beslutsfattarna och inte minst till den svenska ambassadören när han sitter i North Atlantic Council, NAC, det högsta beslutande organet i Nato, inför beslut som rör militära frågor. Än så länge är vi ju inte medlemmar, vi är ju det som kallas invitee, och har ingen röst vid bordet men vi får lyssna och ta del av allt, utom det som handlar om kärnvapen inom Nato.
Den 1 april tog Försvarsmakten över huvudmannaskap för arbetet i militärkommittén, vad innebär det?
Den stora förändringen är att vi äger personalen, både jag och övriga är anställda av Försvarsmakten vilket ger oss större handlingsfrihet hur vi bemannar och placerar personal, hur vi hanterar information som rör Försvarsmakten från Bryssel till Stockholm. Man kan förenklat se det som ett framskjutet kontor av högkvarteret i Bryssel.
Har du någon uppfattning vad du ska göra konkret?
Jag kommer sitta i väldigt många möten. Natos militärkommitté har möten två gånger i veckan, jag är också EU:s militära representant och sitter också i deras kommittémöten, Som tur är finns ställföreträdare som kan ta min plats när det behövs. Förberedelser och positionering inför besluten sker ju mellan mötena så mycket av mitt jobb kommer gå ut på att skapa samarbeten och gemensam uppfattning med likasinnade länder. Jag behöver också förbereda inför toppmöten, som det kommande i Vilnius snart.
Vad kommer det att bli för utmaningar tror du?
För Försvarsmaktens del personalförsörjningen. Vi ska ju bemanna ett antal olika Natostaber i Europa och i USA. Det kommer också bli en mental och kulturell resa att tänka allierad istället för alliansfritt, att inse att Nato är en del av vår vardag. Det kommer ha stort inflytande på vår planering.
Nationellt kommer det ändra på hur vi ser på oss själva som land. Det är en stor utbildningsfråga. Det är inte Försvarsmakten som går med, det är Sverige. Det är en självbildsfråga för Sverige som blir spännande att följa.
Det nordiska samarbetet blir jätteviktigt. Initialt kommer de nordiska länderna ligga under olika operativa kommandon men det kommer att ändras - framöver kommer vi alla ingå under det nordatlantiska kommandot. När vi nu blir medlemmar, jag har mina gissningar men vill inte spekulera.