Historisk vingexamen i USA

På midsommarafton tog de första svenska transportpiloteleverna som utbildats av amerikanska flottan emot utbildningstecknet U.S. Navy Wings of Gold. Piloterna kan därmed titulera sig Naval Aviators.

Utbildningstecken
Utbildningstecken
En Naval Aviator bär sin vinge " U.S. Navy Wings of Gold " över vänster bröstficka medan den svenska flygförarvingen M/36 bärs över höger bröstficka. Foto: Luftstridsskolan
Medaljer på bord
U.S. Navy Wings of Gold upplagda inför ceremonin. Foto: Luftstridsskolan
Piloter i samtal vid flygplan
T-44C Pegasus används under den avslutande 6 månader långa "Advanced Multi-Engine Multi-Service Pilot Training". Foto: Luftstridsskolan
Pilot pekar på karta
En av de svenska piloteleverna genomför "briefing" inför lågnavigering. Foto: Luftstridsskolan
Bild på flygplan i luften
Roteflygning med piloteleverna. Foto: Luftstridsskolan
Bild från flygplanet
Flygpass med en av de svenska piloteleverna och en amerikansk instruktör. Foto: Luftstridsskolan
Flygbild över Texas
Navigering över Gulfkusten i Texas. Foto: Luftstridsskolan
kontingentschef med fru
Kontingentschefen Niklas Ahlenbäck med Åsa Ahlenbäck. Foto: LSS
Bild på solnedgång från flygplan
Solnedgång ovan molnen i USA. Foto: Luftstridsskolan

Den amerikanska vingceremonin "Winging Ceremony" genomfördes på Naval Air Station Corpus Christi i Texas, USA.

– Den första transportpilotomgången från Sverige har nu genomfört hela U.S. Navy’s utbildning. Vi har aldrig tidigare haft så här välutbildade transportpilotelever att ta hand om och vidareutbilda på hemmaplan. Nu fortsätter arbetet hemma i flygvapnet för att på effektivaste sätt få ut insatsklara piloter till våra transport- och specialflygdivisioner, säger kontingentschefen Niklas Ahlenbäck.

Vädret var stekande hett och därför genomfördes ceremonin inomhus. Det var glada och nöjda elever som efter 18 månaders utbildning i USA tog emot sina U.S. Navy Wings of Gold av divisionschefen Robert Stochel.

– Det har varit en hård men givande utbildning, så att få ta emot Wings of Gold som första svensk gör en lite stolt, säger en av eleverna.

På plats fanns stolta anhöriga samt representanter från flygvapnet genom Adam Nelson, chef för Skaraborgs flygflottilj och Peter Jacobsson, chef för Flygskolan.

– Det är inte alltid lätt att vara de första svenskarna som utbildas på en ny plats. Eleverna har verkligen anpassat sig och levererat på en hög nivå genom hela utbildningen, säger Peter Jacobsson. 

Löjtnant Bryce Colceri i US Navy (till höger) förevisade T-44C för kontingentschefen Niklas Ahlenbäck, Flygskolans chef Peter Jacobsson och Adam Nelson, chef Skaraborgs Flygflottilj.

Under utbildningen tillhör eleverna flygskolan på Luftstridsskolan och när de är klara med den fortsatta utbildningen i Sverige kommer de att tjänstgöra på Skaraborgs flygflottilj.

– Eleverna är mycket efterlängtade och kommer efter hand utgöra ett starkt tillskott till flygvapnets transport-och specialflygdivisioner på Såtenäs och Malmen. Deras utbildning i USA gör nu att de är välutbildade piloter med erfarenhet från internationell flygning och ett stort internationellt kontaktnät, något som tidigare flygelever inte haft, säger Adam Nelson.

Efter ceremonin överlämnade överste Adam Nelson Skaraborgs Flygflottilj vapensköld till konteramiral Richard Brophy. Foto: Luftstridsskolan

Utbildningen i USA har genomförts på Naval Air Station Pensacola och Naval Air Station Whiting Field i Florida innan den avslutades på Naval Air Station Corpus Christi i Texas.

– U.S. Navy har en enormt stor utbildningsorganisation för piloter jämfört med den vi jobbar med i flygvapnet. Flera hundra piloter passerar genom utbildningssystemet varje år, med kursstarter flera gånger i månaden i respektive skede. Studietakten och kraven är höga. Eleverna får nu en efterlängtad  sommarsemester som de är mycket väl värda innan fortsatt utbildning väntar i augusti, säger Niklas Ahlenbäck.

Utbildningen genomförs tillsammans med amerikaner och flera andra nationaliteter, bland annat från Norge och Danmark.

­ – Det som har varit mest utmanande är den korta framförhållningen på utbildningen och det höga tempot. Roligast har varit att få se alla delar av USA från ovan och att vara integrerad i US Navy och därmed träffa alla flyglärare och flygelever i Navy, Marine Corps och Coast Guard, samt alla andra nationers elever, säger en av eleverna om tiden i USA.

Nu fortsätter transportpilotutbildningen i Sverige för de examinerade piloterna samtidigt som den andra omgången svenska elever i USA flyger vidare mot sina ”Wings of Gold”.

Om utbildningen

Under 2022 påbörjade den första omgången svenska transportpilotelever sin utbildning i USA.

Eleverna fick under hösten 2021 en förstegsutbildning på Flygskolan på Malmen samt på Trafikflyghögskolan TFHS i Ljungbyhed.

Därefter har de genomfört grundläggande besättningsmannautbildning på Naval Air Station Pensacola i Florida under cirka 4 månader, inklusive sju flygpass i Cessna-172 som en introduktion till det amerikanska luftrummet och flygutbildningstraditionen.

Detta skede följdes av T-6B Joint Primary Pilot Training (JPPT) på Naval Air Station Whiting Field i Florida, bestående av teori, simulator och flygning under cirka 6 månader.

Avslutningsvis lämnade eleverna sitt boende i Pensacola och flyttade till Texas för den avslutande delen T-44C Advanced Multi-Engine Multi-Service Pilot Training, som genomförs på T-44C Pegasus (baserad på den civila modellen Beechcraft King Air H90) under knappa 6 månader.