Nya arméchefen: Avgörandet står på marken

Den 18 juni blev han chef för Försvarsmaktens största försvarsgren. Armén står inför fördubblad storlek, fortsatt stöd till Ukraina och kommande Natomedlemskap. ”Utmaningen blir att prioritera och balansera resurserna”, säger arméchef Jonny Lindfors.

Soldater och stridsfordon i terrängen.
Soldater och stridsfordon i terrängen.
”Avgörandet kommer alltid att stå på marken, för där bor människorna.” Säger den nya arméchefen, Jonny Lindfors. Bilden visar arméförband på Gotland under övningen Aurora 23. Foto: David Carr
Försvarsbeslutet för tre år sedan betydde fyra nya regementen och en storleksmässig fördubbling inom tio år. Redan det en utmaning. Sedan kom Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och några månader senare Natoansökan. Plussa på ett politiskt beslutat materielstöd till Ukraina. Vilka är de största utmaningarna?

– Vi ska hantera fyra operationslinjer: stödja Ukraina, hålla en hög nationell insatsberedskap, bemanna och anpassa oss för Nato samt växa enligt försvarsbeslutet. Kokas det ned, betyder det att det gäller att prioritera resurserna personal och materiel noga. Den materiella tillgängligheten åderlåts med tanke på Ukrainastödet samtidigt som vi ska träna fler och mer här hemma.
 
Jonny Lindfors, ny arméchef
Jonny Lindfors blir ny arméchef den 18 juni. Foto: Henrik Lundqvist Rådmark/Försvarsmakten
Framtidens krig skulle vara högteknologiskt och till stor del utspelas i cyberrymden. Istället är det ord som skyttegravsstrider, artilleridueller och stridsvagnshinder som gäller i Ukraina. Vilka lärdomar kan vi dra från kriget?

– Hybridkriget var det alla förutspådde och det pågår parallellt, Ukraina är oerhört skickliga på såväl cyberförsvar som kraftfull strategisk kommunikation. Men illusionen om precisionskriget är slaget i spillror. Krigets karaktär har bara delvis förändrats. Det som avgör är massa, uthållighet, eld och rörelse. Det finns inget nytt eller gammalt krig, bara fler domäner. Och avgörandet kommer alltid att stå på marken, för där bor människorna.
 
Jonny Lindfors får räkna med en extremt kort ”ny-på-jobbet”-fas och kanske inte någon längre sommarsemester. Vad står på din agenda den första tiden?
 
– Första veckorna går åt till att möta personalen på Arméstaben, sedan träffa övriga europeiska arméchefer i Tyskland, därefter Almedalen. Det första bilaterala armé-chefsmötet blir traditionsenligt med finske arméchefen Pasi Välimäki. Sedan kommer jag vilja lära känna mina direkt underställda chefer samt genomföra förbandsbesök på de 18 organisationsenheter som utgör försvarsgrenen.