– För Försvarsmakten är ju skärgården vårt övningsområde, men den är ju också en plats där många firar semester. Ett ömsesidigt hänsynstagande är viktigt, säger marinens kommunikationschef, Jimmie Adamsson.
– För att undvika olyckor är det viktigt att du förtöjer din båt ordentligt på natten, särskilt om du befinner dig ett område där marinen ofta övar, säger Jimmie Adamsson.
Tänk på det här när du är ute med båt
Här kommer några goda råd att tänka på när du är ute med båt:
Svallvågor kan orsaka stora skador på exempelvis förtöjda båtar. Försvarsmakten ska följa rådande bestämmelser, fartbegränsningar samt iaktta gott sjömanskap, men vi vill också uppmana andra båtar att tänka på följande:
Förtöjning vid bryggor
Förtöj väl, särskilt vid oskyddad brygga eller i närhet av farled, som inte är fartbegränsad. Var särskilt försiktig om bryggan är skymd av en udde till exempel.
Förtöjning i naturen
Förtöj intill öar, eller andra fartyg, i skyddat vatten med tillräckligt avstånd från land och minst 2 meters djup under kölen, så att förtöjningen klarar svall från förbipasserande båtar och inte slår i bottnen eller andra båtar som ligger förtöjda bredvid.
Ankring
Använd tillräckligt lång ankarlina, 3-5 gånger djupet, och ankra på tillräckligt stort djup. Tänk på att ett större snabbgående fartyg utanför en vik suger ut vattnet, vilket gör att en ankrad båt kan slå i botten.
Nattetid, vid mörker
Använd gång- och fartygsljus. Genom att använda ankarljus vid ankring eller förtöjning ökar möjligheten för andra fartyg/båtar att få syn på din båt i tid.
Skyddsobjekt med fotoförbud
Försvarsmakten har områden och öar, där du överhuvudtaget inte får gå iland, skyddsobjekt. Vid skyddsobjekten finns stora skyltar i gult med text som förklarar vad det är, de är också utmärkta på sjökort. Observera att det är fotoförbud vid skyddsobjekt.
Här kan du läsa mer:
Information för båtfolk
Sjöfartsverket: Underrättelser för sjöfarande och navigationsvarningar