Statsråden tackade specialförbanden

I april bidrog Försvarsmakten till att ett drygt hundratal personer kunde evakueras från Sudan. Försvarsmaktens specialförband var avgörande för att evakueringen kunde genomföras. I fredags besökte statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson Karlsborg för att framföra regeringens tack.

Statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson besöker ett militärt förband.
Statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson besöker ett militärt förband.
Statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson deltog i ett övningsmoment vid besöket i Karlsborg där de fick bekanta sig med verksamheten. Foto: Försvarsmakten
Soldater i urban miljö.
Statsminister Ulf Kristersson under genomförande av övningsmoment vid besöket i Karlsborg. Foto: Försvarsmakten
Evakuering Sudan
Försvarsmakten evakuerade ett drygt hundratal personer från Sudan till Djibouti under den framgångsrika insatsen i april. Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten

Under evakueringen var Försvarsmakten bland de första på plats med rätt resurser och rätt mandat, mycket tack vare snabba regerings- och riksdagsbeslut.

Under besöket i Karlsborg framförde statsråden regeringens tack till Försvarsmaktens specialförband för deras insats och passade även på att bekanta sig med verksamheten på plats. 

– Det var en ära för mig och försvarsminister Pål Jonson att få besöka specialförbanden i Karlsborg för att träffa de soldater, officerare och militära läkare, som genomförde den imponerande evakueringsinsatsen i Sudan för några veckor sedan. Vi vill rikta ett stort tack till dem som rent fysiskt genomförde insatsen och var beredda att ta stora egna risker för att hjälpa andra. Min största respekt. Tack, säger statsminister Ulf Kristersson. 

Statsråden fick under besöket bland annat delta i ett övningsmoment.

– Jag uppskattar möjligheten att besöka specialförbanden för att personligen få tacka för fina insatser, särskilt under insatsen i Sudan. De har en viktig roll för försvaret av Sverige. Förmågan att med mycket kort varsel ta sig an svåra och farliga uppdrag också långt från Sverige är imponerande, säger försvarsminister Pål Jonson.

Vid besöket i Karlsborg, deltog även chefen för specialförbandsledningen.

– Insatsen i Sudan visade återigen vilken viktig resurs Försvarsmaktens specialförband är, säger chefen för specialförbandsledningen. Jag är stolt över att Försvarsmaktens specialförband kunde bidra till en framgångsrik insats i nära samarbete med andra enheter ur Försvarsmakten och partners. Personalen är specialförbandens viktigaste resurs och jag är stolt över den professionalitet som de uppvisade.