Helikopter ombord stärker sjöövervakningen

Marinen övervakar det svenska sjöterritoriet dygnet runt och året om. Det görs framför allt med fasta spaningssystem som radarkedjan runt vår kust och med fartyg till sjöss. Sedan en tid tillbaka finns möjlighet för helikopter 15 att basera ombord under längre perioder vid exempelvis sjöövervakning. Fartygen som är aktuella är HMS Carlskrona, samt även på korvett typ Visby.

Helikopter som flyger över havet
Helikopter som flyger över havet
Styrkan med en helikopter ombord är att den snabbt kan starta och söka av stora områden. Foto: HMS Visby/Försvarsmakten
Flygbild över en korvett med helikopterdäck
På Visbykorvetterna och HMS Carlskrona finns helikopterdäck där maskinen kan stå. Foto: HMS Visby/Försvarsmakten
Bild på två piloter i en helikopter
På helikoptern jobbar två flygförare och en uppdragsspecialist. Foto: HMS Visby/Försvarsmakten

Runt Sveriges långa kust rör sig ständigt tusentals fartyg. De flesta av dessa är kända och identifierade, dock inte alla. Några av fördelarna med att använda helikopter är dess snabbhet att vara på plats men också dess möjlighet att övervaka stora områden. Helikopter 15 är bland annat utrustad med en kraftfull elektro-optisk sensor som på stort avstånd kan identifiera fartyg och andra föremål på ytan som är av intresse.

— Som fartygschef är helikoptern ett värdefullt redskap. Jag kan dels vara på två ställen samtidigt, men också använda fartyget taktiskt på ett annat sätt, mer tillbakadraget. Jag behöver kanske inte använda fartygets egen radar på samma sätt, säger Henrik Toft som är fartygschef på HMS Visby.

Möjligheter och utmaningar

Förutom Visbykorvetter kan helikopter operera från stöd- och ledningsfartyget HMS Carlskrona. Det har gjorts tidigare, under bland annat operation Atalanta mot pirater utanför Somalia.

En av utmaningarna med att basera helikopter under längre perioder ombord på ett fartyg utan en skyddande hangar är att helikoptern utsätts för saltvatten. I fallet med basering på korvett typ Visby är det framför flygunderhåll och förvaring av nödvändig materiel som skapar utmaningar men som sedan en tid tillbaka är löst.

— Att ha helikopterbesättning och flygtekniker ombord på korvett under längre perioder och i skarp verksamhet ger oss på tredje helikopterskvadronen värdefulla erfarenheter och gör sjöövervakningen effektivare, avslutar Niklas Wiklund som är skvadronchef.