Nio ytterligare försvarsintendenter till Försvarsmakten

En efterlängtad förstärkning

Efter knappt ett års logistikstudier tog nio försvarsintendenter examen den 6 juli i en ceremoni på Militärhögskolan Karlberg. Studenterna som är från hela landet har nu formellt avslutat sin utbildning och är redo att påbörja sina karriärer som efterlängtade försvarsintendenter inom Försvarsmakten.

Examen för FINT, försvarsintendentutbildningen 22/23 på Militärhögskolan Karlberg. Managementutbildning.
Examen för FINT, försvarsintendentutbildningen 22/23 på Militärhögskolan Karlberg. Managementutbildning.
Chefen för Militärhögskolan Karlberg, överste Roger Nilsson delar ut utbildningstecken till en av deltagarna. Foto: Joakim Hallenbring/Försvarsmakten
Examen för FINT, försvarsintendentutbildningen 22/23 på Militärhögskolan Karlberg. Managementutbildning.
Foto: Joakim Hallenbring/Försvarsmakten

Försvarsintendentutbildningen är en viktig del av Försvarsmaktens verksamhet och spelar en avgörande roll för att upprätthålla en effektiv och välorganiserad försörjningskedja. Dessa kvalificerade yrkespersoner kommer ha en ansvarsfull roll på sina respektive organisationsenheter för att hantera logistik, materielförsörjning och ekonomi. Genom att säkerställa att rätt resurser är tillgängliga vid rätt tidpunkt bidrar försvarsintendenter till att stärka försvarets operativa förmåga.

Under utbildningen har elva delkurser genomförts och examinerats. Utbildningen är omväxlande även om huvuddelen genomförs som föreläsningar i lektionssal. Vid föreläsningar används experter från Försvarsmakten, men även från andra myndigheter och företag. Under utbildningen har deltagarna rest i totalt 11 veckor, från Jokkmokk i norr till Luxemburg i söder. Fältövningar, studieresor och konferenser med logistik som huvudstudiesyfte har också använts som pedagogisk metod.

På förmiddagen inför examen föredrog försvarsintendenterna sin kursutvärdering för Försvarsmaktens logistikchef Claes Isoz, kursledning samt övriga inbjudna gäster. Därefter genomfördes korum i Karlbergs fina kapell. Examensceremonin genomfördes under värdiga former i Rikssalen med brigadgeneral Isoz som examensförrättare, samt med chefer, arbetskamrater, släkt och vänner som gäster. Examen avslutades med en middag för inbjudna på slottet.

Nu väntar förhoppningsvis en välförtjänt semester innan intendenterna förstärker olika logistikorganisationer i Försvarsmakten – vare sig det är förbandet de kom ifrån inför utbildningen eller sitt nya förband som de blev rekryterade till under utbildningen. I huvudsak byter alla deltagare befattning och arbetsuppgifter, huvuddelen även organisationsenhet, men bara någon byter arbetsort. Ingen av deltagarna har placerats eller arbetsletts till sin nya befattning utan det har skett i samverkan med hemmaförband, rekrytering under utbildningen och på eget initiativ.

För Försvarsmakten är examen för försvarsintendentutbildningen en viktig händelse. I och med detta har Försvarsmakten välkomnat en grupp skickliga och dedikerade yrkespersoner till sina led. Deras bidrag kommer att vara avgörande för att säkerställa en effektiv och hållbar försörjningskedja inom försvaret. Genom deras engagemang och professionalism kan vi se fram emot en ännu starkare och mer resursstark Försvarsmakt i framtiden.