Nytt avtal för reservofficerare

Det nya avtalet för reservofficerare som träffats mellan Försvarsmakten och Officersförbundet trädde i kraft 1 juli.

officer i grön uniform
officer i grön uniform
Det nya reservofficersavtalet som nu trätt i kraft fastslås att det bara finns två tjänstgöringsformer och att tjänstgöringspremien numera regleras centralt. Foto: Alf Johansson/Försvarsmakten

–Jag är övertygad om att det kommer att vara positivt för våra reservofficerare och att avtalet ger en tydlighet som har varit önskvärd för såväl våra reservofficerare som våra chefer i verksamheten, säger Fredrik Frölén, tjänsteförrättande förhandlingschef i Försvarsmakten.

En stor förändring i avtalet är att det nu endast finns två kategorier av tjänstgöringsformer: tjänstgöring inom ramen för tillsvidareanställning (RO1), samt tjänstgöring inom ramen för en tillkommande, tidsbegränsad anställning (RO2). I avtalet är tjänstgöringspremien numera centralt reglerad.

Det som är nytt avseende tjänstgöringspremien är att all tjänstgöringstid som reservofficer ska räknas från anställningstillfället. En annan stor förändring är att reservofficerare som tjänstgör inom ramen för sin tillsvidareanställning, (RO1), får arbetsdagslön med 4,6 procent av sin fasta lön vid kortare tjänstgöringsperioder (1-4 dagar).

För att skapa mer tydlighet för en reservofficer som har tjänstgöring i krigsbefattningen (RO1), är parterna överens om att utgångspunkten ska vara att tjänstgöringsplanen även ska omfatta perioder utan tjänstgöring.

För en reservofficer som tjänstgör i en tidsbegränsad anställning (RO2) finns det möjlighet att få intyg för att underlätta dialogen med sin ordinarie arbetsgivare. Intyget förklara vilket skydd för anställning som reservofficerare har i förhållande till sin ordinarie anställning.