Prestigefulla priser till svenska piloter

Årets The Royal International Air Tattoo, RIAT, i England är avslutad och med sig hem i bagaget fick piloten Nils Schylström priset The King Hussein Memorial Sword för Best overall Flying Display.

Mästerlig flygare. Nils Schylström, Skaraborgs flygflottilj, briljerade med sin SK 60.
Mästerlig flygare. Nils Schylström, Skaraborgs flygflottilj, briljerade med sin SK 60.
Mästare i flygkonster. Nils Schylström, F 7 belönades med The King Hussein Memorial Sword för Best overall Flying Display. Foto: Flygvapnet
Nils Schylström charmade juryn med en finslipad flyguppvisning i sin SK 60.
Imponerande flyguppvisning. Nils Schylström, F 7, charmade publiken och den internationella juryn i sin SK 60. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten

RIAT är en av de största internationella militära flyguppvisningshower i världen som pågår under tre dagar med cirka 200 000 besökare. I år deltog över 250 militära flygplan, representerade från cirka 50 olika länder, bland annat Sverige och Flygvapnet med deltagare ur Skaraborgs flygflottilj, F 7, och Luftstridsskolan.

Det mest prestigefulla priset knep kapten Nils Schylström, F 7.

Motiveringen löd: ”Den mest finslipade och klockrena flyguppvisning. Förevisad på ett lugnt och charmigt sätt, excellent presenterat karaktären av ett 60-årigt skolflygplan i en otroligt väl genomförd flygning under utmanande förutsättningar.”

Grattis vilka fina ord, hur känns det?

– Fantastiskt bra för det var så otippat. Det flygs så många olika flygplanstyper med uppvisningsförare som har det som heltidssysselsättning att vi, som bara gör uppvisningar som deluppgift dessutom med ett 60-årigt gammalt flygplan, kan visa att vi är att räkna med i dessa sammanhang. Det är en laginsats, det är många roller som måste fungera för att det ska kunna genomföras. Tyvärr ställde vädret till det för många uppvisningar men vi kunde flyga samtliga planerade uppvisningar, säger Nils Schylström.

Priset The King Hussein Memorial Sword är ett pris som delas ut varje år under RIAT och svenska flygvapnet har vunnit priset tidigare, inte bara 2019 då Peter Fällén från F 7 flög med Jas 39 Gripen, utan även 1996 med SK 60.

– Det är som att vinna VM-guld i flyguppvisning. Som kuriosa så känns det extra roligt för senast SK 60 var på RIAT var det med uppvisningsgruppen Team 60. Det var 1996 och även då vann vi detta pris. Så flygplansindividen jag flög är 100-procentig.

Inför flyguppvisningssäsongen samlas de svenska flyguppvisningsförarna på ett träningsläger. Då byter de erfarenheter och idéer med varandra för att finslipa uppvisningsprogrammet i detalj för att kunna presentera flygplanets prestanda de flyger på bästa sätt.

– Min plan med uppvisningen, eftersom SK 60 inte har samma prestanda som Jas 39 Gripen, är att jag vill visa hantverket i flygandet med ett helt mekaniskt flygplan utan digitala hjälpmedel. Det känns som att jag lyckades med det. SK 60 är en gammal dam som bjuder upp till vals och bör flygas därefter, graciöst och med elegans.

Det andra priset, Paul Bowen Trophy 2023, som gick till Sverige var bästa solouppvisningen med jetflyg. Priset mottogs av André Brännström, uppvisningspilot på Saab, som bjöd publiken på en flyguppvisning med Jas 39 Gripen E.