Bifrost – ett rymdprojekt med AI-teknik

Sverige och Danmark i gemensamt rymdprojekt

Nu tar Försvarsmakten nästa steg i rymddomänen genom ett gemensamt demonstratorprojekt med Danmark.

Flygvapnets rymdchef Ella Carlsson och Unibaps VD Johan Åman
Flygvapnets rymdchef Ella Carlsson och Unibaps VD Johan Åman
Flygvapnets rymdchef Ella Carlsson och Unibaps VD Johan Åman med en demonstrator på datorn som kommer ingå i Bifrost. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

– Det här är ett oerhört intressant rymdprojekt. Vi kommer testa ny AI-teknik för att bearbeta multispektrala bilder från rymden. Det kommer spara bandbredd och tid genom att korta analystiderna, säger flygvapnets rymdchef överstelöjtnant och Dr Ella Carlsson.

På uppdrag av Försvarsmakten har Försvarets materielverk, FMV, tecknat ett samarbetsavtal med Danmarks försvarsministerie som syftar till att studera och utveckla satellitteknik med hjälp av AI. Projektet är ett samarbete mellan de båda ländernas försvarsmyndigheter, industri och forskningsinstitut.

Inom Försvarsmakten pågår det ett flertal forsknings- och teknikutvecklingsområden (FoT) och just detta demonstratorprojekt leds genom FoT Rymdsystem. I projektet ska en satellit designas och byggas för att sedan skickas upp i omloppsbana och där genomföra tester av rymdbaserad AI.

Uppsalaföretaget Unibap AB kommer leverera en SpaceCloud-dator med tillhörande mjukvara anpassad för att bearbeta data från satellitens olika sensorer. Med hjälp av AI-teknologi kommer stora mängder av data kunna bearbetas och sorteras i realtid redan uppe i rymden.

– Det handlar bland annat om avancerad bild- och signalanalys. Satelliten kommer också att testa kommunikationsmedel direkt mellan olika satelliter för att uppnå realtidsåtkomst till underrättelsedata, säger Emelie Stark, projektledare inom rymd på FMV i en nyhet på fmv.se.

Under tiden satelliten är i omloppsbana kommer AI-tekniken att testas, utvärderas och justeras för att se hur den kan optimeras.

– Detta är ett parallellsteg i Försvarsmaktens utveckling inom rymddomänen. Bifrost kommer att öka vår kunskap om hur vi ska driva rymdprojekt, operera satelliter och hur vi kan använda AI-teknik för att bearbeta bilder. Internationella samarbeten är centrala inom rymdfart och vi är riktigt glada över möjligheten att få ingå i det danska projektet, säger Ella Carlsson.