Stor infrastruktursatsning på P 7

"Vi bygger egentligen ett regemente till"

Med drygt ett och ett halvt år kvar till invigning börjar Södra skånska regementets nya kontorsbyggnad ta form på riktigt – en byggnad som både blickar bakåt och samtidigt skapar tillväxtförutsättningar framåt. För P 7, som växer så det knakar, är den en viktig pusselbit i framtidsbygget.

man i uniform och blå skyddshjälm framför byggställningar
man i uniform och blå skyddshjälm framför byggställningar
Magnus Olsson är avgående stf regementschef med infrastrukturansvar på P 7 och är nöjd med det stora nybygget. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Byggarbetare tittar på den stora nya byggnaden
På ca 3 000 kvadratmeter ska 110 kontorsplatser inklusive pentry, omklädningsrum och olika former av förvaringslokaler rymmas. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Äldre hus och bakom det syns den nya byggnaden och en lyftkran
Till vänster syns P 7:s gamla arrestlokal från 1887. Bakom den syns den nya kontorsbyggnaden som uppförs i samma färg och material, gult och rött tegel. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

Uppförandet av P 7:s senaste infrastrukturtillskott har nu kommit så pass långt att alla tre våningsplan inklusive källare, vind och tak är på plats. Längs fasaden läggs tegelsten efter tegelsten metodiskt på plats och pryder nu våningsplan ett och två. Byggnaden, som utvändigt uppförs i äldre stil och i enlighet med regementsområdets gestaltningsprogram, börjar ta form och passar smakfullt in jämte P 7:s gamla arrest från 1887.

In genom den blivande huvudentrén vandrar överstelöjtnant Magnus Olsson, avgående ställföreträdande regementschef med infrastrukturansvar, Sofia Berglund, objektledare anskaffning på Lokalplaneringsenhet syd, och Ann Danielsson, projektledare på Fortifikationsverket. Väl inomhus slås man av den höga takhöjden, de långa korridorerna och de stora ytorna.

– När behovsanmälan gjordes år 2015 såg vi framför oss att här skulle rymmas 60 kontorsplatser. Nu har vi dimensionerat för 110. Det här blir regementets största kontorsbyggnad, förklarar Sofia Berglund.

Resan hit har varit lång och krävt beslut från regering och länsstyrelse. Om allt går som planerat ska invigning och inflyttning av Försvarsmaktens personal ske i november 2024.

– Byggnaden är främst avsedd för pansarbataljonens ledning, logistikenheten och brigadstaben. Sen behöver vi prioritera vilka som kan sitta här då enheterna som flyttar in kan komma att bli större än vad byggnaden slutligen dimensionerades för. Men oavsett är den en viktig del för P 7:s och arméns förutsättningar att växa, säger Magnus Olsson.

Många som arbetar vid Revinge garnison sitter idag i olika former av tillfälliga byggnader. Den nya kontorsbyggnaden blir därför ett stort lyft för de över hundra personer som flyttar in.

– Vi kan nu lämna, och förhoppningsvis avveckla ett antal av modulerna och få till en bra arbetsmiljö för dem som har stabstjänst, säger Magnus Olsson.

Ann Danielsson fortsätter.

– Vi bygger nu lokaler som i grundutförandet ska vara en livslång lösning. Ett exempel är att vi bygger källarens omklädningsrum i olika sektioner som kan anpassas rent storleksmässigt efter hur många kvinnor respektive män som arbetar i byggnaden vid tillfället.

I byggnaden kommer, utöver vanliga kontorsplatser och omklädningsrum, även lunchrum, pentryn, förvaringsrum, grupprum och lektionssalar att finnas.

Upprättandet av den 7:e brigaden

Södra skånska regementet ansvarar för upprättandet av den 7:e mekaniserade brigaden. Det innebär fler krigsförband med personal och materiel, vilket i sin tur kräver att infrastruktur tillförs och utvecklas. Parallellt med bygget av den nya kontorsbyggnaden sker därför planering för fler nya byggnader och renoveringar av befintliga lokaler.

– För närvarande arbetas det på beslutsunderlag till högkvarteret om en ny vaktbyggnad, ett nytt bassjukhus för Försvarshälsan och renovering av en befintlig byggnad vilket kommer tillföra ytterligare ungefär 40 nya kontorsplatser. Detsamma gäller för en ny mekanikerskola och utbyggnad av Södra militärregionen, berättar Sofia Berglund.

– På längre sikt planerar vi också för en ny sjukvårdsskola, renovering av våra äldre förläggningsbyggnader, renovering eller nybyggnation av matsal, satsningar på logistik- och verkstadstjänst samt byggnation av mobiliseringsförråd, tillägger Olsson.

Även om det ofta talas om byggandet av Försvarsmaktens nya regementen är den satsning som sker på Revingehed minst lika viktig.

– Under en tioårsperiod kommer Försvarsmakten på Revingehed att växa. Vi bygger egentligen ett regemente till, lika stort som de nya garnisonsorterna, och det behövs, avslutar Olsson.

De kommande åren ska antalet värnpliktiga på P 7 öka från dagens cirka 350 till uppåt 600. Samtidigt väntas antalet kontinuerligt anställda soldater öka ungefär lika mycket till runt 500. Sammantaget alla kategorier handlar det om bortåt 550 fler tjänstgörande på P 7. Lägg därtill en växande militärregionstab inom samma garnison.

Fakta om den nya kontorsbyggnaden

Fakta om den nya kontorsbyggnaden

Antal kontorsplatser: 110
Kvadratmeter: 3300
Byggnation: Hösten 2022 – hösten 2024

Pågående infrastrukturprojekt

  • Ny kontorsbyggnad

Kommande infrastrukturprojekt

  • Ny vaktbyggnad (beslutsunderlag under arbete)
  • Ny matsal (planering)
  • Nytt bassjukhus för Försvarshälsan (beslutsunderlag under arbete)
  • Sjukvårdsskola (planering)
  • Renovering av befintlig byggnad till kontor (beslutsunderlag under arbete)
  • Renovering av äldre förläggningsbyggnader (planering)
  • Ny mekanikerskola (beslutsunderlag under arbete)
  • Utbyggnad av Södra Militärregionen (beslutsunderlag under arbete)

Avslutade infrastrukturprojekt

  • Ny utbildningshall (2021)
  • Ny kasernbyggnad (2022)
  • Modulbyggnader för Södra Militärregionen (2021 & 2022)
  • Modulbyggnad Eekbacken (2021)
  • Renovering av kasernbyggnad från 1982 (2021)
  • Renovering av kasernbyggnad från 1991 (2022)
  • Renovering av officersmäss
  • Ny kontorsbyggnad för Södra Militärregionen (2019)
  • Renovering av Lottagården (2021)
  • Signalisten – modulhus för FMTIS (2022)
  • Renovering och flytt av musikpaviljong (2022)
  • Renovering av gym (2021)