Ammunitionsröjning har funnits i Försvarsmakten längre än Swedecs 25 år.
1988 togs beslut om att organisera Arméns ammunitionsröjningsskola, denna etablerades vid Göta ingenjörregemente, Ing 2, i Eksjö.
I april 1997 beslutade Regeringen att Försvarsmakten skulle inrätta Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, Swedec i Eksjö. Centrumet inledde verksamheten den 1 juli samma år och var fullt inrättat den 1 januari 1998.
Namnet Swedec
Då centrumet inledningsvis i stor utsträckning skulle fokusera på internationell verksamhet krävdes ett lätt uttalbart namn på engelska. Namnet blev Swedec – Swedish EOD, Demining and MilitaryEngineering Centre.
År 2000 ändrades innebörden av namnet till Swedish EOD and Demining Centre då man renodlade viss del av ammunitionsröjningen och lyfte ut den från övrig ingenjörsförmåga.
Anpassad inriktning av verksamheten
Swedec har under åren haft skiftande inriktningar, från humanitär minröjning, via internationella insatser i Afghanistan och Mali till dagens nationella försvar. Vi har situationsanpassat verksamheten efter det rådande omvärldsläget och den aktuella hotbilden.
Under våra 25 år har vi som totalförsvarscentrum spelat en viktig nationell och internationell roll inom ammunitions- och minröjningsområdet. Vi har tillsammans med andra myndigheter och organisationer nationellt och internationellt bidragit till att utveckla och driva ammunitionsröjningen framåt.
Swedec idag och i framtiden
Sedan 2021 finns ammunitionsröjnings- och sökkompaniet i Swedecs organisation, de utgör grunden till krigsförbandet - första ammunitionsröjningskompaniet som är under utveckling. Under senare delen av 2024 rycker dessutom den första kullen med värnpliktiga in vid Swedec.
Ett nationellt totalförsvarscentrum med ett blivande krigsförband och soldater som gör värnplikt vid Swedec borgar för en stabil och trygg tillväxt för den framtida ammunitions- och minröjningen.