Styrka i världsklass

Linnéa Forslund är luftbevakare och regerande juniorvärldsmästare i bänkpress. När hon inte lyfter tungt utbildar sig tjugoåringen till specialistofficer på Luftstridsskolan i Uppsala.

Linnéa Forslund i spegel framför hantlar
Linnéa Forslund i spegel framför hantlar
Linnéa Forslund har i sommar lyft till sig både junior VM-guld och junior EM-guld i bänkpress. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Tjej som lyfter skivstång
Hon tränar och tävlar även i styrkelyft vilket är tre övningar, förutom bänkpress även knäböj och marklyft. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakte

Linnéa tog VM-guld i bänkpress i Sydafrika i maj med ett lyft på 125 kg. Junioren tävlar vanligtvis i 63-kilosklassen, men valde att gå upp till 69 kg under VM.

– Jag var rankad på andra plats och jag hoppades på en silvermedalj, så det var chockerande att ta guld. Jag var glad och stolt, 125 kg är dessutom mitt tangerade personliga rekord. På tävlingar är det mycket taktik och du måste ta vikten som krävs för att vinna, då är det medaljer som räknas och inte personliga rekord, säger Linnéa som vann med 10 kg.

­– Det handlar om att jaga sina motståndare, kroppsvikt jämförs med vikt. Så man måste taktisera med vikterna och man har tre lyft på sig. Jag började med 115 kg men missade första lyftet eftersom jag var övertaggad. Jag var säker på vikten men sänkte stången på uppvägen under lyftet vilket man inte får göra.

I augusti följde hon upp VM-guldet med ett junior EM-guld i 63-kilosklassen med ett lyft på 122,5 kg. Under EM som hölls i Frankrike utsågs hon även till bästa damjunior i alla klasser.

Hon tränar och tävlar även i styrkelyft, vilket består av tre övningar, förutom bänkpress även knäböj och marklyft.

Vad gillar du med att tävla?

– Känslan av att ta i och lyfta tungt är väldigt mäktig, och du får se resultatet av ditt hårda arbete. Jag blir väldigt nervös innan tävlingar, men när jag väl går ut på podiet så hamnar jag i en bubbla, jag kommer inte ihåg guldlyftet ­– det är helt svart. Det är mycket nerver och mycket som står på spel men ju mer man tävlar desto lättare blir det. Jag har två år kvar som junior så nu vill jag tävla så mycket som möjligt.

Linnéa Forslund har även deltagit i tre nordiska mästerskap, och ett tidigare EM där hon tog bronsmedalj i bänkpress.

Linnéas råd: Tekniken går före allt, tekniken måste sitta innan du lastar på mer vikt, annars blir du inte stark på långt sikt. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten

 

Varför fastnade du för styrkelyft?

– Jag började träna styrkelyft när jag var tolv år och började tävla från att jag var fjorton år, den ålder det är tillåtet att tävla. Jag var på gymmet som liten med min pappa som tävlat i styrkelyft. Min storebror har också vunnit VM-guld i bänkpress så han har hjälpt mig och inspirerar mig mycket. Man utvecklas snabbt i styrkelyft och man ser en tydlig utveckling eftersom det är så mätbart. Det är en morot.

Linnéa tränar många andra styrkeövningar eftersom det krävs kompletterande och varierande träning.

Hur blir man bra på styrkelyft?

– Jag tränar styrkelyft fyra till fem dagar i veckan, utöver det kör jag kondition någon gång i veckan. Träna långsiktigt på de lyft du vill bli bra på, och träna de muskelgrupper du använder i lyften med andra övningar. Det finns inga specifika övningar som gör dig till världsmästare, du måste tänka individuellt också och testa vad som passar för dig. Allt runtomkring dig påverkar som kost, sömn, jobb eller studier – går träningen dåligt kan det bero på andra saker än själva träningen.

Något man ska tänka på speciellt?

– Tekniken går före allt, tekniken måste sitta innan du lastar på mer vikt, annars blir du inte stark på långt sikt. Träna hellre snyggt och lätt i stället för fult och tungt.

Hur går det att kombinera tävlandet med specialistofficersutbildningen?

– Det går väldigt bra. Luftbevakning är mycket teori och hjärnarbete vilket gör att det är skönt att träna fysisk styrka vid sidan om. Eftersom utbildningen är på dagtid så finns tid att träna på kvällarna. vi har bra gym på Uppsala garnison, plus att vi har fysisk träning på schemat. Förutom att få en stark kropp så är det skönt att komma från studierna och slappna av i huvudet och göra det jag tycker är kul. Man får bättre självförtroende och blir hälsosammare, säger Linnéa som gjorde värnplikten som luftbevakare förra året och sökte specialistofficersutbildningen efter det.

– Jag tycker luftbevakning är väldigt intressant och roligt – man lär sig otroligt mycket.