Träning för hela besättningen

Sedan 1990 har Most (Mine Counter Measures Operational Sea Train) utvärderat Natos och andra länders minröjningsfartyg. Enheten, som utgår från Belgien, består av både belgisk och nederländsk personal, alla experter inom sina respektive områden. Under två veckor är nu ett team från Most i Karlskrona för att utvärdera HMS Vinga som ingår i 33.minröjningsdivisionen.

Fartygschef Mathias Hagberg och Most seariders övervakar verksamheten.
Fartygschef Mathias Hagberg och Most seariders övervakar verksamheten.
Fartygschef Mathias Hagberg och Most seariders övervakar verksamheten. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten
Diskussioner om hur jobbet ska göras.
Diskussioner om hur jobbet ska göras. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten
Undervattensfarkosten sjösätts för att identifiera något under ytan.
Undervattensfarkosten sjösätts för att identifiera något under ytan. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten

Arbetet är ett led i att förbereda fartyget och marinen inför ett deltagande i Natos stående minröjningsstyrka. Syftet är att utvärdera hur redo fartyget är operativt i relation till de krav som finns i Nato. Målet är att man ska träna som man strider, alla moment ska vara realistiska och relevanta.

– Storheten för besättningen att få genomföra Most är att få träna våra rutiner inte minst när det kommer till yttre och inre strid. Detta med externa experter ombord som granskar allt vi gör och hjälper oss att titta på om vi gör rätt eller behöver justera olika saker genom att tänka på ett annorlunda sätt, säger örlogskapten Mathias Hagberg, fartygschef på HMS Vinga.

Utvärderingen ombord är inte bara en utmaning för yrkeskunskaperna ombord, den kräver också ledarskap och laganda från hela besättningen. En framgångsrikt genomförd Most-utvärdering är inte heller ett avslut, det är en början till en bättre operativ förmåga och en beredskap att möta operativa utmaningar i de mest hotfulla scenarios. 

Utbyte av erfarenheter och kunskaper

Senaste gången ett fartyg från Sverige utvärderades på detta sätt var för tio år sedan och det har hänt mycket sedan dess.

– Det finns mycket erfarenhet i Nato vi kan dela med oss av såväl som att vi samlar intryck och kunskap om de specifika förhållanden som råder i Sverige. Vi kan lära oss mycket av varandra och bli starkare tillsammans. Viktigt är också att se Most-teamet som en resurs och ett stöd. En möjlighet att utvecklas och bli bättre, att utveckla fartygets operativa förmåga, säger örlogskapten Menno Visser, chef för det tio personer starka teamet.

Att kunna ta hand om personer som ramlat överbord är grundläggande men samtidigt mycket viktigt.
Att kunna ta hand om personer som ramlat överbord är grundläggande men samtidigt mycket viktigt.
Att kunna ta hand om personer som ramlat överbord är grundläggande men samtidigt mycket viktigt. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten
Seariders från Most är experter inom sitt särskilda område.
Seariders från Most är experter inom sitt särskilda område. Foto: Carl Wachtmeister/Försvarsmakten

 

Örlogskapten Victor Johansson från Fjärde sjöstridsflottiljen, som också är fartygschef för HMS Kullen, leder det svenska förbindelse- och samverkansteam som följer MOST.

– Vår uppgift är att samverka mellan fartyget och MOST-teamet. Det kan vara allt från att översätta vad som sägs från svenska till engelska som att förklara våra svenska rutiner och varför vi gör på ett visst sätt. Allt för att vi ska förstå varandra och göra utvärderingen så effektiv som möjligt.

Allt utvärderas

Under de två veckor utvärderingen görs tittar man på det mesta ombord, inte mycket undgår MOST-teamets vältränade ögon. Stort som smått, från det mest grundläggande som rengöring, brand, sjukvård och sjömanskap till minstrid. Från stora moment till systemförståelse på detaljnivå, både handhavande och teoretiska kunskaper. Bredden är stor.
Efter förtöjning hålls en daglig återkoppling. MOST-teamet ger fartyget en utvärdering av allt som gjorts och går igenom moment för moment. Allt som varit bra och det som har utrymme till förbättringar. Atmosfären är avslappnad men observationerna ärliga och opartiska.
Även om HMS Vinga är baserat i Karlskrona kommer de nya kunskaper och erfarenheter som görs hela marinen till nytta som ett led i att förbereda förbanden inför ett deltagande i Natos stående minröjningsstyrka. För fartyget innebär utvärderingen en värdefull möjlighet för hela besättningen att tränas och utvecklas, från sjöman till chef.