Civilanställd och krigsplacerad

I tre veckor har civil personal från Norrbottens flygflottilj (F 21) och Totalförsvarets skyddscentrum (SkyddC) utbildats till soldater i Umeå. Förutom den praktiska erfarenheten av den militära professionen har veckorna också gett en djupare förståelse för vad en krigsplacering faktiskt kan innebära.

Soldater står uppställda.
Soldater står uppställda.
Det vita yrkesbandet på kragspegeln kännetecknar civilanställd personal. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Kvinna i uniform räcker upp armarna.
Glädjen var stor när kompetensprovet för AK5 blev godkänt. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Soldat med vapen.
– Det som jag tar med mig mest är nog kamratskapen. Att vi lärde känna varandra så mycket under bara tre veckor, det blev nästan som en extra familj, säger miljösamordnaren Johanna. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Två soldater kryper i skogen.
Under stridsdygnen övades en mängd olika framryckningssätt. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Soldater äter mat.
Vissa dagar utspisas lunch och middag i solsken, andra dagar i regn. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Officer tittar på när soldater skjuter.
Garnisonschefen, överste Thomas Lamke, är med under ett genomförande av strid från stridsställning. Miljösamordnaren Johanna är gruppchef och skriker ut kommandot för samtidigt eldöppnande. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Glad soldat.
Ulrika var en av deltagarna från Norrbottens flygflottilj. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Soldater i fält.
”Patron ur – markera!” Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Instruktör och soldat vid pappfigur.
För att få resultat på kompetensprovet delas poängen med tiden det tog att skjuta. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Soldater i ett fordon.
Bandvagn 203, en trotjänare att ta sig ut i terrängen. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Soldat pekar med hela armen.
Gruppchefen delar ut eldställningar under strid från stridsställning. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

– Ni ser nu ett fientligt pansarskyttefordon på andra sidan fältet. Fordonet stannar och en skyttegrupp gör avsittning, viskar huvudinstruktören Per från SkyddC.

Stridsställningens observatör uppmärksammar gruppchefen Johanna om händelseutvecklingen. Johanna beordrar upp sin grupp till de förberedda eldställningarna.

– Samtidigt eldöppnande, ELD! skriker Johanna och tio automatkarbiners knallar bryter tystnaden.

Momentet är strid från stridsställning. Det är näst sista dagen på den tre veckor långa soldatutbildningen för civil personal. Gruppchefen Johanna jobbar till vardags som miljösamordnare på SkyddC och att nedkämpa fientliga skyttegrupper hör inte till det vanliga.

– Att det skulle vara utmanande och något helt nytt förstod jag. Jag trodde däremot det skulle vara mest fysiskt jobbigt, den mentala delen var jag inte beredd på, säger Johanna.

Fullspäckade veckor 

Den grundläggande soldatutbildningen för civil personal är en komprimerad version av de första tre månaderna av en värnplikt. Och det är mycket information att ta in på kort tid. Under kursen har deltagarna bland annat fått lära sig använda sina personliga vapen under stridsliknande förhållanden, de har övat sjukvårdstjänst och grundläggande CBRN-skydd. Under fältdelarna har de drillat förläggningstjänst och fått utbildning på enklare fältarbeten. Kursdeltagarna har också haft lektioner och grupparbeten om krigets lagar och folkrätten.

– Scenarioträningen och de moraliska dilemman vi ställdes inför var intressant, men också ganska svårt. Det var väldigt tänkvärt att höra om normförskjutningarna som ofta sker i krig, säger Johanna.

Soldatens skyldigheter

Kursens näst sista dag. Mellan två skjutmoment ställer truppen upp på två led linje. Automatkarbinerna hänger på bröstet och med maskeringsfärg i ansiktet och granris i hjälmen är det bara det vita yrkesbandet på kragspeglarna som visar att det är civil personal som står uppställd. Chefen för Umeå garnison, överste Thomas Lamke, kommer gående från sidan och gör halt framför truppen. De beordras upp i givakt och huvudinstruktören Per lämnar av. Det är dags för soldaterinran, den formella påminnelsen om soldatens skyldighet i försvaret av Sverige.

– Er vanliga arbetsuppgift är inte att vara soldater. Men nu har ni fått en grundläggande soldatutbildning, ni kan försvara er själva och skydda varandra. Ni kan hantera era personliga vapen och er materiel. Ni bär nu den svenska uniformen och representerar Försvarsmakten varje gång ni har den på er.

– Soldaten och sjömannen är grundfundamentet i Försvarsmakten. Men med det sagt vill jag vara extra tydlig, alla behövs. Oavsett befattning och anställningsform. När jag läser soldaterinran vill jag att ni tänker på just er befattning och hur ni kan bidra till försvaret av Sverige, säger överste Thomas Lamke innan han läser upp texten som välkomnar in soldaten i Försvarsmakten.

Att utbilda vuxna människor

Även om innehållet i den grundläggande soldatutbildningen för civil personal är lik den för värnpliktiga så kan upplägget skilja sig. Huvudinstruktören Per har lång erfarenhet som instruktör på en utbildningsgrupp i Hemvärnet vilken han tycker varit till stor nytta.

– Det behövs en annan utbildningsmetodik för att utbilda vuxna i 30-50 årsåldern. Det kan vara en sån enkel sak som att förklara syftet lite extra noga. Under kursen var det inte en enda gång någon ifrågasatte varför vi gjorde det vi gjorde av just den anledningen.

– Nästa steg i utbildningen blir att underhålla den här kompetensen. Annars kommer kunskaperna till slut glömmas bort. Vi har återkommande krigsförbandskurser vilket är utmärkta tillfällen att fortsätta utbilda både militär och civil personal, säger Per.