De nyetablerade marina basbataljonerna är redo för att genomföra bunkring till sjöss. Den här morgonen är stödfartyget HMS Carlskrona redo att ta emot korvetten HMS Gävle för att leverera drivmedel i Stockholms södra skärgård.
När fartygen kopplat, alltså när korvetten förtöjt vid HMS Carlskrona till sjöss, för besättningen över en drivmedelsslang och nödstopp till HMS Gävle. Inom ett par minuter flödar bränslet över till korvettens drivmedelstankar.
Marinövning Höst 23 har pågått sedan i onsdags i Stockholms skärgård och Gotska sjön. Fokus för övningen är att upptäcka och bemöta undervattenshot, men Marinövning Höst 23 är också den första övningen för det nya marina logistikkonceptet och de två helt nyetablerade krigsförband som ska göra det till verklighet.
– Vår utvecklingsresa mot att leverera skyddad, robust och uthållig logistik till de marina förbanden har bara börjat. Och även om det kan kännas läskigt att ge sig ut på övning så kort efter att vi har etablerats och innan allt det nya är på plats, så ser jag redan nu att Marinövning Höst ger oss en perfekt knuff. Att kasta sig in i skarp verksamhet gör att vi kommer ur startblocken snabbare. Övningen ger erfarenheter som bidrar till ett högre utvecklingstempo mot ett förband med full förmåga att lösa uppgift, säger överstelöjtnant Thomas Fors, chef 2.marina basbataljon.
Utvecklas de kommande åren
Idag består de marina basbataljonerna av redan existerande personal och materiel från Marinbasen, Stockholms amfibieregemente, Första ubåtsflottiljen, Tredje- och Fjärde sjöstridsflottiljen. Efterhand kommer både ny personal och materiel att tillföras.
– HMS Carlskrona till exempel tillhör idag Tredje sjöstridsflottiljen och förs över till Marinbasen och 1.marina basbataljon vid årsskiftet. När bataljonerna uppnått full förmågebredd så kommer de med skydd av egna resurser kunna möta de marina stridande enheternas behov av logistik på flera ställen samtidig och i alla konfliktnivåer, säger Thomas Fors.
De nya krigsförbanden levererar försörjning av olika typer av förnödenheter, teknisk tjänst och sjukvård, och innebär en stark tillväxt inom marin logistik. Hela logistikkedjan kommer att stärkas i takt med att personalstyrkan växer till det dubbla och mer ändamålsenlig materiel tillförs.
Redan nu utbildas värnpliktiga som adderas till bataljonen i vår. Då kommer bland annat basskyddssoldater adderas till bataljonen, som då med sina basskyddssoldater och cirka tio stridsbåtar kommer kunna skydda områden där 2.marina basbataljon planerar att genomföra bunkring till sjöss.
Det nya logistikkonceptet ger en större flexibilitet när det gäller hur man understödjer marinens övriga förband.
– Kort sagt ger de marina basbataljonerna Marinchefen en större handlingsfrihet med sina verkansförband, säger överstelöjtnant Thomas Fors, chef 2.marina basbataljon.
När HMS Gävle fått rätt mängd drivmedel drar besättningarna tillbaka slang och nödstopp till HMS Carlskrona. HMS Gävle kopplar loss och sätter kurs och fart mot nästa moment i övningen.
Fakta: Marina basbataljoner
De marina basbataljonerna levererar skyddat, en robust och uthållig logistikförsörjning till de marina förbanden både i land och till sjöss. De nya krigsförbanden innebär en stark tillväxt inom marin logistik. Hela logistikkedjan stärks avsevärt när personalstyrkan växer till det dubbla och mer ändamålsenlig materiel tillförs.
En bataljon består av en stab och fem kompanier.
- Bataljonsstaben leder krigsförbandet
- Baskompani mark levererar skyddat logistikstöd till andra marina enheter på land
- Baskompani sjö levererar skyddat logistikstöd till andra marina enheter till sjöss
- Marint sjukvårdskompani är länken mellan de stridande enheterna och den bakre nivån i form av civila sjukvårdsresurser
- Bassäkerhetskompaniet bidrar till en aktuell lägesbild och till att säkra områden inför logistikförsörjning
- Stab- och trosskompani utgör stödet till bataljonens ledning och ansvarar för den interna uthålligheten i bataljonen