Försvarsmakten stödjer Utrikesdepartementet

Transportresurser ur flygvapnet är på väg till Rhodos för att vid behov kunna hjälpa svenskar och andra medborgare att resa ut ur Israel och Jordanien. Beslutet togs efter en hemställan från de svenska ambassaderna i Tel Aviv och Amman.

Transportflygplan på flygplats
Transportflygplan på flygplats
Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Personer på flygplats går till herculesplan
Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten
Transportflygplan startar från flygplats
Strax efter klockan 15.30 lyfte Tp 84 från Ronneby med destination Rhodos. Foto: Jonas Holmberg/Försvarsmakten

– Situationen i regionen är extremt allvarlig och det är svårt att bedöma utvecklingen. Men för att ha en så bra lägesbild som möjligt i planeringsarbetet, har vi en löpande dialog med Utrikesdepartementet, våra nordiska grannländer och olika partners, säger Carl-Johan Edström som är chef för operationsledningen i Högkvarteret.

Om det tas ett beslut att flyga in i Israel och Jordanien kommer Utrikesdepartementet leda verksamheten med stöd av Försvarsmakten.

Flygvapnet säkerställer operativ rörlighet med transportflygresurser och ombaserar under eftermiddagen söndagen den 15 oktober med en Tp 84 Hercules med besättningar ur F 7 till Medelhavet. Flygvapnet är berett att förstärka med ytterligare en Tp 84 Hercules.

Flygbasjägare ur 25:e flygbasjägarkompaniet från F 17 kommer att utgöra ett extra stöd till UD-personalen under flygtransporterna.

– Den luftoperativa ledningen av de assisterande utresorna kommer vi genomföra från Flygstaben, säger flygvapnets operationschef Jörgen Axelsson.