Försvarsmakten tar kontrollen över egen farligt gods- utbildning

Logistikskolan har tagit fram eget material till ADR-utbildningen.
- Det bästa med det här är att vi äger materielprocessen själva, säger Jesper
Ekendahl, utbildningssamordnare av farligt gods-utbildningar i Försvarsmakten.

två kvinnliga kadetter i grön uniform
två kvinnliga kadetter i grön uniform
Kadetterna Ida Trygg och Linnéa Hovtun, två av de 49 eleverna som går ADR-utbildningen. Foto: Försvarsmakten
skolsal med grönklädd personal
Utbildning med det nya materialet i ADR, farligt gods väg. Foto: Försvarsmakten
Bild på man i ett klassrum
Erik Todic´, biträdande föreståndare BVKF från Mellersta militärregionen, en av lärarna på kursen. Foto: Caroline Axling/Försvarsmakten

Idén att producera eget material och därmed äga processen själv, fick Jesper Ekendahl för lite drygt ett år sedan. Idén blev verklighet och projektet att ta fram ett eget utbildningsmaterial har pågått i ett år. Till sin hjälp har han haft kollegan förvaltare Dan Hansson som i stort sett har producerat hela utbildningsmaterialet från grunden.

– Vi har utgått från regelverket och försökt skriva det utifrån förarens perspektiv. Det är ett mycket tydligare fokus på föraren än tidigare. Jag tycker arbetet har flutit på bra. Vi har haft gott samarbete på skolan med språklig granskning och externt har vi fått hjälp från andra ADR-lärare, avseende både språk och innehåll, säger förvaltare Hansson.

Försvarsmakten äger processen

Den militära föraren behöver civilt ADR-intyg, kompletterat med utbildning i militära bestämmelser vid transport av farligt gods. Det som tagits fram är ett utbildningsmaterial för civilt ADR-intyg som är anpassat till Försvarsmaktens verksamhet. Tidigare när Försvarsmakten köpte in utbildningsmaterialet och lektionsmaterial från externa leverantörer så innebar det att när de civila bestämmelserna uppdaterades (vartannat år) så måste läromedlen  bytas ut, uppdateras och nya köpas in. Med äganderätt till allt material kan Försvarsmakten från och med nu själv göra ändringar när behov uppstår.


– Vi är helt oberoende och självgående. Det kommer att innebära både en
kostnadsbesparing, men också möjligheten att få utbildningsmaterialet mer anpassat till ett militärt sammanhang, med bilder och exempel från vår verksamhet, vilket gör att eleverna får en fördjupad kunskap, säger Jesper.

Unikt tillfälle

Under vecka 39 genomfördes den civila ADR-utbildningen, farligt gods väg, med 49 kadetter, uppdelade på tre klassrum med två lärare i varje rum. De är först med att ta del av materialet. Erik Todic, biträdande föreståndare för BVKF från Mellersta militärregionen, var en av lärarna.

– Om jag jämför med material från 2013 är det här mycket bättre, det är en stor skillnad. Det bästa är att vi kan få en utbildning till lärare och elever anpassad till Försvarsmaktens verksamhet med utgångspunkt i det civila, säger han.

Jesper ser det här som ett unikt tillfälle att under skarp utbildning också få många i samma målgrupp som kan titta igenom materialet och göra sig en uppfattning om utbildningsmaterialet och om det är lätt att tillgodogöra sig.

– Jag tycker att det ser bra ut och det är en bra disposition vilket gör det lätt att följa med i utbildningen. Materialet känns logiskt, säger Tomas Andersson, kadett och elev på kursen.

I ett annat klassrum finns kadetterna Ida Trygg och Linnéa Hovtun, som också är  positiva till det nya materialet.

– Det är ett bra material, med tydliga tabeller och lättförståeligt, säger de.

Att producera eget materiel är en naturlig uppföljning till det arbete som skolan gjort tidigare när den producerade en egen utbildning för ADR-lärare. Hittills har Logistikskolan utbildat 30 nya ADR-lärare till förbanden, som tillsammans med tidigare ADR-lärare kan börja använda ett helt egenproducerat utbildningsmaterial redan inom några veckor.

– Med egna lärare och bra utbildningsmaterial skapar det här en större handlingsfrihet för förbandscheferna och gör att förbanden blir mer självgående, säger Jesper Ekendahl.

I vecka 45 planeras lanseringen av det nya utbildningsmaterialet.