– Det är rimligt att det är vi som genomför prövningen eftersom det är vi som är verksamhetsansvariga för de värnpliktigas tjänstgöring och det dessutom är våra skyddsvärden som ska värnas, säger Sven Westborg, chef för värnpliktssektionen på Högkvarteret.
Alla värnpliktiga kommer i sin tjänst i kontakt med säkerhetskänslig verksamhet, menar Sven Westborg.
– Det kan vara sårbarheter som anläggningar eller system. Och de som ska bli exempelvis cybersoldater får hantera känslig information i än högre grad.
Sven Westborg konstaterar att det förvisso blir en ökad arbetsbörda att ta över ansvaret för säkerhetsprövningen men att det redan fungerar utan problem.
– Vi har sedan en tid tillbaka folk på plats på samtliga mönstringskontor. I Göteborg och Malmö har vi nio personer vardera och i Stockholm elva.
För de värnpliktiga kommer mönstringen troligen att ta lite längre tid. Försvarsmaktens personal genomför säkerhetsprövningen för de som klarar mönstringen och som fått en preliminär utbildningsplats för grundutbildning.
En säkerhetsprövning består av två delar: av en grundutredning och en registerkontroll. I grundutredningen ingår bland annat frågor om levnadsbakgrund och kontroll av betyg och intyg. Registerkontrollen görs då den prövande har godkänts i grundutredningen.
– Säkerhetsprövning kommer sedan kontinuerligt följas upp under den tid som personen är krigsplacerad, säger Sven Westborg.