Samverkan med Kustbevakningen under Marinövning Höst

För att öka uthålligheten för marinens fartyg samverkar Försvarsmakten och Kustbevakningen. Inom ramen för marinövningen Höst 23 genomförs bland annat bogserings- och logistikövningar till sjöss.

En sjöman skjuter linkastare
En sjöman skjuter linkastare
En sjöman skjuter linkastare till kustbevakningsfartyget. Linan sitter fast i en något grövre tamp, som i sin tur sitter fast i en kraftig bogsertross. Foto: Försvarsmakten
kustbevakningsfartyget tar hem linan
Besättningen på kustbevakningsfartyget tar hem linan, tampen och lägger fast bogsertrossen på fartygets förskepp. Foto: Försvarsmakten
däckspersonalen matar ut bogsertrossen
På halvdäck ombord minröjningsfartyget matar däckspersonalen ut bogsertrossen. Foto: Försvarsmakten
Bogseringen kan börja.
Efter några minuter är både tross och bogservajer utmatade till rätt längd. Bogseringen kan börja. Foto: Försvarsmakten

Kustbevakningsfartyg KBV 031 driver utan framdrift i vattnet på södra Horsfjärden när minröjningsfartyget HMS Koster närmar sig. Det är den sjätte dagen av marinövningen Höst 23, och marinen och Kustbevakningen övar till sjöss. Det som pågår just nu är en nödbogseringsövning där HMS Koster ska bogsera kustbevakningsfartyget.

En sjöman skjuter linkastare till kustbevakningsfartyget. Linan sitter fast i en något grövre tamp, som i sin tur sitter fast i en kraftig bogsertross. Besättningen på kustbevakningsfartyget tar hem linan, tampen och lägger fast bogsertrossen på fartygets förskepp. På halvdäck ombord minröjningsfartyget matar däckspersonalen ut bogsertrossen.

– Det är viktigt att inte mata ut allt på en gång, då kan den kan trassla in sig i fartygens framdrivningssystem, säger Tom, sonarofficer och däcktjänstledare på HMS Koster.

Efter några minuter är både tross och bogservajer utmatade till rätt längd. Bogseringen kan börja.

Samverkan med Kustbevakningen under Marinövning Höst 23
Under förmiddagen turas fartygen om att bogsera varandra. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

– Vi övar ofta på att bogsera, men nästan uteslutande övar vi med varandra inom marinen. Det kan vara en annan sak att göra det med ett fartyg som rör sig helt annorlunda i vattnet. Därför är den här bogseringsövningen med Kustbevakningen så värdefull, säger örlogskapten Cecilia Eklund, fartygschef på HMS Koster.

Kustbevakningen ska kunna ge bunker till marinen till sjöss

Under förmiddagen turas fartygen om att bogsera varandra. Därefter kopplar HMS Koster på KBV 031. Att koppla innebär att ett fartyg förtöjer vid ett annat till sjöss. Kopplingsmomentet är en del av en samverkansövning som syftar till att skapa förmåga för Kustbevakningen att kunna ge bunker och transportera materiel till marinens enheter till sjöss.

Samverkan med Kustbevakningen under Marinövning Höst 23
HMS Koster kopplar på KBV 031 skafötters för att se om kustbevakningsfartygets kran når att lyfta ombord och av materiel från HMS Koster. Dessutom undersöker besättningarna slangkopplingar för att Kustbevakningen ska kunna ge bunker. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

– Kustbevakningen är en myndighet som med sina fartyg rör sig i samma områden som vi. Genom att kunna få bunker och materiel från deras fartyg får vi en större uthållighet i operationsområdet, säger örlogskapten Cecilia Eklund.

Innan fartygen kopplar loss genomför besättningarna studiebesök hos varandra. Intresset är stort från båda håll.

– Kustbevakningen är en del av totalförsvaret. Vi är en kugge i det stora maskineriet, så det betyder mycket för oss att träffas besättning till besättning under marinövningen. Nu har vi både övat nödbärgning och börjat klargöra vad som behöver anpassas för att kunna ge bunker till sjöss, säger Patrick Dahlberg, befälhavare på KBV 031.

”Mest nöjd med hur enkelt vi samverkar med Kustbevakningen”

Dagens övning med Kustbevakningen är avslutad, HMS Koster har precis kopplat ifrån KBV 031 och går på nordlig kurs mot Örlogshamn Berga. På däck arbetar sjömännen med att återställa stationer för koppling i den svala oktobersolen. Den senaste veckans hårda vindar har lagt sig och Horsfjärden ligger lugn. Fartygschefen står på bryggan.

Samverkan med Kustbevakningen under Marinövning Höst 23
Besättningarna berättar för varandra om sina respektive uppgifter samt förevisar fartyg och materiel. ”Den här övningen är värdefull för oss, också för att vi fått tillfälle att lära känna varandra och få förståelse för varandras verksamhet, säger örlogskapten Cecilia Eklund. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

– Den här övningen är värdefull för oss, både för att den tar oss närmare att kunna bunkra från Kustbevakningen till sjöss, men också för att vi fått tillfälle att lära känna varandra och få förståelse för varandras verksamhet. Mest nöjd är jag med att vi enkelt fick till ett bra övningsutbyte. Det finns en förståelse och en vilja att samverka mellan marinen och Kustbevakningen, som gör det till ett nöje att samöva, säger örlogskapten Cecilia Eklund.