Viktiga utvecklingsområden för totalförsvaret utpekade

Den samlade bedömningen av totalförsvarets förmåga som lämnats till regeringen pekar ut flera utvecklingsområden, bland annat vikten av att samhällsplanering och totalförsvarsplanering kompletterar varandra, en utvecklad reparationsberedskap och en väl fungerande försörjningsberedskap

Generaldirektörer
Generaldirektörer
Mikael Granholm, Försvarsmaktens generaldirektör och MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka. Foto: Försvarsmakten

Den samlade bedömningen av totalförsvaret är ett regeringsuppdrag som Försvarsmakten och MSB fick 2020. Bedömningen skulle göras mot målet för totalförsvaret, som är "att ha förmåga att försvara Sverige mot väpnat angrepp och värna vår säkerhet, frihet, självständighet och handlingsfrihet. Verksamhet inom totalförsvaret ska kunna bedrivas enskilt och tillsammans med andra, inom och utom landet."

Sverige har det senaste året genomfört en historisk säkerhetspolitisk omsvängning genom att ansöka om medlemskap i Nato. När Sverige inkluderas i Natos gemensamma försvarsplanering och kollektiva försvar kommer det militära försvaret att tillföras nya uppgifter. Även det civila försvaret förväntas få delvis nya förutsättningar och ytterligare uppgifter.

– Vi är inte där vi borde vara, när det gäller totalförsvaret, relativt omvärldsutvecklingen. Det betyder inte att vi saknar förmåga, särskilt om vi jämför med bara några år sedan, men ett betydande arbete måste göras. Med ett medlemskap i Nato kommer såväl kraven som förväntningarna att öka ytterligare, konstaterar Mikael Granholm, Försvarsmaktens generaldirektör.

Den samlade bedömningen har analyserat ett antal områden: Samverkan och ledning, krigsorganisation och mobilisering, försörjningsberedskap, psykologiskt försvar, förmåga att ta emot internationella resurser, skydd och återställande av totalförsvarsviktig verksamhet samt försvarsvilja.

– Det militära försvaret styrs genom krav på operativ förmåga. Det civila försvaret saknar idag denna styrning. Utvecklingen av det civila försvaret skulle gynnas av en mer sammanhållen och långsiktig styrning med tydliga ambitionsnivåer, säger MSBs generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

Erfarenheterna från det ryska anfallskriget i Ukraina visar på flera viktiga behov, bland annat behovet av en förmåga att reparera skadad infrastruktur. Någon form av modern byggnads- och reparationsberedskap behöver byggas upp även inom det svenska totalförsvaret. Totalförsvarets uthållighet är i stor utsträckning beroende av förmågan att upprätthålla internationella flöden, inte minst vad gäller mottagande av militära och civila resurser från andra länder. För att klara det behöver Sverige ha förmåga att ge stöd till anländande parter. Kunskap, planering och förberedelser bland totalförsvarets aktörer behöver öka för att möta de krav som målet för totalförsvar ställer.