Under sensommaren och hösten förra året var elever från Ukraina i Sverige för att utbildas på djupminröjningsmaskin 1, DMR. DMR är, som så mycket annat i Försvarsmakten inte bara en maskin, det är ett komplett system. Ett system som kräver logistik, vård och service.
Stort engagemang hos eleverna
Eleverna har under utbildningen lärt sig att hantera det kompletta systemet. De har uppvisat en hög vilja att lära sig och behärskar nu DMR-systemet trots utmaningar i form av högt tempo, språkförbistringar och skillnader i utbildningsmetodik.
– Eleverna kom hit med skiftande förkunskap och även om det rådde utmaningar med bland annat språket har de uppvisat hög förmåga i att hantera och använda systemet. De kommer göra skillnad i Ukraina, berättar en av instruktörerna vid utbildningen.
Stort problem i Ukraina
Minor orsakar inte bara problem och risker för stridande enheter vid fronten, det är även ett stort problem för civilbefolkning och vid återtagandet av viktiga samhällsfunktioner som till exempel jordbruk och infrastruktur. Djupminröjningsmaskin 1 kommer bidra med ökad effektivitet och säkerhet på plats i Ukraina.
– Det är betydligt säkrare och mer effektivt att framföra en DMR-maskin i minfälten än att söka manuellt med minsökare och pikar som annars hade varit ett alternativ, säger en av instruktörerna.
Tillverkad i Sverige
Djupminröjningsmaskin 1 är svensktillverkad och bygger på en skogsmaskin som har förstärkts i chassit för att skydda förare från exploderande minor, splitter och viss typ av beskjutning. DMR styrs med en joystick från hytten och i fronten sitter ett röjaggregat med roterande kedjor som i hög hastighet slår ner i marken till ett djup av upp till 40 centimeter. När en mina påträffas slås den sönder eller detonerar av kraften i de roterande kedjorna.
– Att vi med kort startsträcka har förmågan att tempoväxla och ställa om ordinarie verksamhet för att genomföra denna viktiga utbildning för att stödja Ukraina är något jag är mycket stolt över. Jag vill rikta ett tack till inblandad personal som jobbat hårt och gjort detta möjligt och utan stöd från hela garnisonen hade det inte varit möjligt, säger överste Görgen Larsson, förbandschef vid Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum.