Nyöppning av brandövningsplats

Flygvapnets brandövningsplats i Halmstad har renoverats efter dagens miljökrav. Den har även anpassats för utbildning av anställd räddningspersonal och grundutbildning av värnpliktig personal.

Brandövningsplats
Brandövningsplats
På brandövningsplatsen kan Flygvapnet bedriva avancerade utbildningar för räddningspersonal och träna komplexa räddningsinsats. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Fordon
I Halmstad bedriver Luftstridsskolans Basbefälsskola centrala utbildningar för Flygvapnets R3-personal, exempelvis insatsledare och räddningssoldater från alla flygbaser. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
PFAS-fritt
Flygvapnet har fått 22 nya moderna räddningsfordon, varav tre kommer användas för utbildningar i Halmstad. De nya fordonen använder den nya släckvätskan utan tillsatt PFAS. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
chef
Stefan Berner, ställföreträdande chef på Luftstridsskolan, förevisade brandövningplatsen under en pressträff. Foto: Försvarsmakten
Försvarsmakten
På anläggningen finns en avancerad modell av ett transportflygplan där personalen kan styra bränder med knapptryckningar och övervaka insatser med filmkameror. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
TP
Räddningssoldaterna får bland annat öva i lutande passagerarutrymmen i transportflygsmodellen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Nytt räddningsfordon
Det nya räddningfordonet har en rad moderna hjälpmedel samt två vattenkanoner. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Brandövningsplatsen har varit stängd i över ett år för olika uppgraderingar. Arbetet har gjorts i samarbete med Fortifikationsverket.

– Renoveringen av Flygvapnets brandövningsplats innebär att vi får en modern övningsanläggning enligt dagens miljökrav. Det innebär även att vi åter kan bedriva avancerad utbildning för Flygvapnets räddningspersonal och träna komplexa räddningsinsats som vid en skarp insats kan rädda liv, säger Stefan Berner, ställföreträdande chef på Luftstridsskolan.

Flygvapnets brandövningsplats i Halmstad
Stefan Berner, ställföreträdande chef på Luftstridsskolan. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten

Ny anläggning för rening

Miljöåtgärderna har bland annat inneburit omfattande markarbeten, att alla släckvätskor samlas in och renas i en reningsanläggning, att skötsel och underhåll underlättas och att framtida grävningsarbeten undviks. En kolfilteranläggning som möter dagens miljökrav och renar upp till 72 kubikmeter per dygn är installerad.

Försvarets materielverk, FMV, har upphandlat ett nytt släckkoncentrat som blandas med 97 procent vatten för att bilda släckvätska. FMV har säkerställt att släckkoncentratet inte har avsiktligt tillsatt PFAS och att föroreningar av PFAS inte kan detekteras med en kemisk analysmetod som kallas för TOP-analys.

Flygvapnets brandövningsplats i Halmstad
De nya fordonen använder den nya släckvätskan utan tillsatt PFAS. Foto: Charlotte Pettersson

Totalt 22 nya fordon

FMV har under förra året överlämnat 22 nya räddningsfordon till Flygvapnet, varav tre kommer användas för utbildningar i Halmstad. De nya fordonen använder den nya släckvätskan utan tillsatt PFAS.

– Brandövningsplatsen är ett bra exempel på hur Försvarsmakten tar sitt miljö- och hållbarhetsarbete på allvar.  Nu kommer rening av PFAS ske på platsen och det innebär också att inget nytt PFAS kommer i omlopp. Arbetet har skett i nära samarbete med Fortifikationsverket, Försvarets Materielverk och Försvarsmakten, konstaterar Generalmajor Stefan Sandborg, chef för Försvarstabens Stödenheten.

Brandövningsplatsen är ett bra exempel på hur Försvarsmakten tar sitt miljö- och hållbarhetsarbete på allvar.

Stefan Sandborg, chef för Försvarstabens Stödenheten
Stefan Sandborg
Stefan Sandborg, generalmajor, enhetschef Stödenheten, HKV. Foto: Försvarsmakten

Avancerade övningar möjliga

I Halmstad bedriver Luftstridsskolans basbefälsskola centrala utbildningar för Flygvapnets R3-personal. R3 står för räddning, röjning och reparation och personalen arbetar med att upprätta och driva de militära flygbaserna. På brandövningsplatsen finns det nu möjlighet att öva avancerade räddningsinsatser med helikopter, stridsflyg och transportflyg med modern teknik.

Under förra året genomfördes prov- och försök på brandövningsplatsen och den kommer under våren öppnas för gästande förband så de får möjlighet att öva på platsen med de nya räddningsfordonen.

Lokala övningsplatser etableras

Parallellt i perioden fram till 2026 utvecklar Flygvapnet lokala övningsplatser på flygflottiljerna. Vid dessa mindre anläggningar övas grundläggande metoder för räddningsstyrkorna, men då med rent vatten, vilket innebär att när de fortsätter sin utbildning på brandövningsplatsen i Halmstad så är enheterna bättre förberedda och nyttjandegraden på anläggningen minskar.