Det klara kalla saltvattnet färgas ljusblått av jetstrålens luftbubblor när den stora svarta ribbåten forsar fram genom Tromsöfjorden. Snöklädda bergsidor reser sig ur vattnet mot en grå himmel. Farten förvandlar de uppstänkande vattendropparna till projektiler. Skyddsglasögon är obligatorisk utrustning ombord.
En bit bort i farleden guppar en mindre ribbåt. Ombord finns båtförare, röjdykare, dykledare och dykskötare. Dykledaren går igenom checklistan medan dykskötaren hjälper röjdykarna på med apparaterna. När alla förberedelser rapporterar dykarna till dykledaren:
– Jansson klar för dyk. Tryck nödgas 050, tryck apparat 240, jag är ledare i paret, allt väl.
Dykledaren ger dykarna order om att gå i vattnet. De hasar ner i det klara vattnet och får hjälp av dykskötaren med den mobila sonaren. Därefter påbörjar de dyket. De faller snabbt till botten omkring 20 meter under båten. Med hjälp av sin sonar söker de sig fram till objektet. I de klara vattnet ser de övningsminan på långt håll. De undersöker den och dokumenterar sina fynd, innan de tar sig upp till ribben för att rapportera.
Omfattande förberedelser har lagt grunden
Förberedelsena hos 44:e röjdykardivisionen har pågått en längre tid. Bland annat har alla fordon, båtar och övrig utrustning rengjorts inför transporten med ett speciellt rengöringsmedel.
– Det var mycket jobb, men nödvändigt för att säkerställa att inga främmande organismer tillförs den känsliga biologiska miljön norr om polcirken, säger kapten Erik Norderby, planeringschef och övningsledare för 44:e röjdykardivisionen.
Förbandet med stora delar av sin materiel har transporterats från hemmabasen i Skredsvik på den svenska västkusten med tåg till Kiruna och sedan för egen maskin på vägar till den plats där vi nu befinner oss i Tromsöfjorden.
– Det är första gången som förbandet är så här långt norrut och bedriver verksamhet. Det är också en av övningsmålsättningarna, att kunna ta sig långt hemifrån och lösa våra huvuduppgifter tillsammans med andra. Att logistiskt kunna hantera att flytta hela förbandet, starta upp och leverera effekt, säger kommendörkapten Martin Blomqvist.
– Det har varit förvånansvärt lite friktioner. Vi är uppe hela och rena och kan leverera från dag ett. Vår utrustning är ändamålsenlig och medför inte några begräsningar.
Skapar rörelsefrihet för andra
En svag vintersol bryter igenom molnen och färgar för en kort stund de snöklädda bergen på andra sidan Tromsöfjorden rosa. Röjdykarna är samgrupperade på en kaj med den norska marinens logistikkommando, redo att lösa uppgift.
– För vår del handlar det om att tillse att enheter har handlings- och rörelsefrihet i den marina miljön. Anledningen att vi är just här vid den framskjutna logistikhubben är för att kunna möjliggöra förnödenhetsförsörjning av övriga marina enheter, säger Martin Blomqvist.
Konkret handlar det om förbandets förmågor inom sökning, lokalisering, identifiering och eventuellt röjning av objekt och ammunitionseffekter.
– Vi har uppgifter som ledpenetrering och minsökning. Att undersöka de utpekade lederna som fartygen ska använda och påvisa förekomst eller avsaknad av undervattensvapen, som exempelvis sjöminor. Vi gör samma sak i kajanläggningarna, där vi genom våra metoder kan upptäcka och hantera till exempel försåtsminerad infrastruktur, säger Martin Blomqvist.
Välkomna och efterlängtade
En annan viktig uppgift som förbandet har i Norge är samverkan. Kort efter att Sverige blivit allierad ordnar de norska värdarna Natofika i mattältet på kajen. På kortväggen, mellan den norska och svenska flaggan hänger nu Natoflaggan. Cheferna håller korta tal innan soldater, sjömän och officerare bjuds på tårta.
– Vi har känt oss otroligt varmt välkomna, omhändertagna och får bra stöd. Det har vi fått tidigare också när vi samarbetat och samövat. Men det är något som ligger i luften. Det är inte bara från Sveriges del som det legat en förväntansbild på att få det här klart, så att vi ska kunna ha en framtid tillsammans på ett annat sätt. Det märks även från övriga internationella samarbetspartners och numera allierade, säger Martin Blomqvist.