– Tillsammans med andra tekniska sensorer ökar drönare hemvärnsförbandens förmåga att lösa sina uppgifter i både dagsljus och mörker, säger överstelöjtnant Helen Svärd, chef för stödavdelningen vid Rikshemvärnsstaben.
Systemet kommer att tilldelas hemvärnsplutoner och det kommer att finnas spritt över hela landet.
Drönarna ska stödja hemvärnsförbanden när de löser sina huvuduppgifter; skydd, bevakning, försvar och ytövervakning. Drönarna ger förbanden förmåga att inhämta underrättelser i nära realtid, för att till exempel kunna se vad som döljer sig bakom en kulle eller en skogsridå. Underrättelserna blir en del av beslutsunderlaget som chefer på olika nivåer behöver för att fatta lämpliga beslut och kunna lösa uppgifter. Systemen har även förmåga att leda indirekt eld och ta ut koordinater.
– Tidigare har vi bara haft ögon i markhöjd, nu får vi även ögon uppifrån. Vi blir mer effektiva och förbanden får högre krigsduglighet, säger Helen Svärd.
Erfarenheter med drönare från Ukraina visar att det krävs ett nytt sätt att agera i strid.
– Det innebär att vi under våra övningar behöver öva på hur vi får mest effekt med drönarna, men också hur vi bäst skyddar oss, säger Helen Svärd.
Utbildningen av drönarinstruktörer påbörjades under 2023 och fortsätter löpande under 2024. Förhoppningen är att utbildningen av drönaroperatörer kan påbörjas under året.
Systemet som levereras till Hemvärnet benämns UAV 06 A och ingår i systemet UAV 06 Skatan. Den är försedd med optisk kamera och IR-kamera. M i MRPAS talar om kategorin UAV 06 ingår i, som står för MINI och är ett stridstekniskt system.
– Försvarsmakten har hittills köpt in några hundratal och fler kommer att köpas in. Utvecklingen på det här området går oerhört snabbt och vi vill vara flexibla i att införa nya modeller. Därför köper vi inte på oss ett för stort antal av en modell som sedan kan behöva uppdateras efter en tid, säger Helen Svärd.