– Det här betyder att vi omedelbart får ett starkare försvar, och därmed ett starkare Nato, säger Michael Claesson. Vi får ett kompetenstillskott som heter duga, och som innebär att vi kan fortsätta att bygga vår försvarsmakt och vår operativa förmåga. Det är den viktigaste investeringen vi kan göra som allierad för att bidra till både avskräckning och kollektivt försvar.
Bättre rustad med större kunskap om helheten
Det är en minst sagt händelserik tid med både stora utmaningar, men också möjligheter, som de nya förvaltarna ska verka i. Omvärldsläget, Försvarsmaktens förmågeutveckling och ett färskt Nato-medlemskap både ställer krav och inspirerar. Hur bidrar utbildningen till att möta framtiden?
– Jag har fått en betydligt bättre helhetsbild av Försvarsmakten och mycket större förståelse för vad vi håller på med, varför saker är som de är, och hur hela organisationen är tänkt att fungera, berättar Emil Svensson, militärregiongruppförvaltare i MR V (Västra militärregionen). Jag kommer att kunna tillämpa ett både mer kritiskt och konstruktivt tänkande i mitt arbete framöver. Utbildningen har bidragit till att jag både förstår den taktiska nivån där jag verkar nu, och mig själv i mitt arbete på ett bättre sätt. Jag vet dessutom mycket mer om vad integreringen i Nato kan komma att innebära för Försvarsmakten och mig på ett personligt plan.
Utbildningen syftar till att yrkesutveckla erfarna fanjunkare som är placerade, eller ska placeras på, högre specialistofficersbefattningar som förvaltare. Under utbildningen är djupare kunskap om försvarsgrenars och stridskrafters förmågor bland annat i fokus, liksom hur dessa nyttjas tillsammans i gemensamma operationer.
För första gången har även en norsk och en dansk elev genomfört högre specialistofficersutbildning i Sverige.