De skandinaviska livgardena utvecklas tillsammans

De svenska, danska och norska livgardena har mycket gemensamt och har därför ett nära samarbete sen många år tillbaka. Under förra veckan var Den Kongelige Livgarde och Hans Majestet Kongens Garde på besök vid Livgardet för det årliga gardistutbytet.

Livgardist
Livgardist
Livgardet fortsätter samarbetet med sina skandinaviska kollegor. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten
LG
Svensk utrustning testas under besöket från de skandinaiviska livgardisterna. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten
LG
Svenskt granatgevär testas av besökarna. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten
LG
Livgardister från Norge och Danmark på besök. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten
LG
Högvaktsavlösning med publik från Norge och Danmark. Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten

Sedan tidigt 1960-tal har ett utbyte och samarbete skett mellan livgardena i Sverige, Norge och Danmark. Både inom krigsuppgifter och paradverksamhet finns stora likheter mellan förbanden. Men även när det gäller kulturella värderingar och traditioner finns mycket gemensamt.

– Gardistutbytet är viktigt av två skäl. Dels manifesterar det den kulturella samhörigheten mellan våra tre skandinaviska länder, men det är också en del i det militära samarbetet, där vi kan utbyta erfarenheter, lära och utvecklas tillsammans, säger överste Gustaf Dufberg, chef Livgardet.

Garden med liknande uppgifter

De tre skandinaviska ländernas livgarden har alla uppgifter att lösa inom parad och ceremoni men de har även krigsuppgifter som påminner om varandra. Förbanden har liknande skarpa uppgifter kopplat till försvar och skydd av kungahusen, regering och riksdag. Alla regementena verkar i centrala delarna av respektive huvudstad och vilket ger snarlika utmaningar.

– Eftersom vi har liknande uppgifter har vi också mycket att lära av varandra. Vi kan bland annat lära av varandra i hur vi löser den skarpa bevakningstjänsten, men också mycket annat, säger Gustaf Dufberg.

Koncept har utvecklats

Tidigare år har genomförandet bestått i att respektive nation tar emot en delegation och skickar en delegation. För 2024 har konceptet utvecklats till att ett land står värd för samtliga moment där samtliga länder deltar. Därför var nu alla tre nationerna samlade i Sverige.

– Samarbetet har pågått under lång tid, nu är vi en del av samma allians och det innebär att våra länder nu kommer att samarbeta på riktigt på det militära planet. Nu kommer vi vara en del en gemensam försvarsplanering för norra Europa. Att vi då har ett upparbetat samarbete sedan innan kommer underlätta i arbetet framåt.

Svensk materiel testad

Under veckan fick soldater och officerare bland annat bekanta sig med svensk materiel och prova olika vapensystem och fordon. Utbytet har också genomfört gemensamma aktiviteter, som att besöka Hovstallet, genomföra stridshinderbana tillsammans samt vara med under nationaldagsfirandet i Stockholm.

Under 2024 har Sverige varit värd för det årliga chefsmötet där livgardescheferna möts samt operativt seminarium för yrkesofficerare. Själva gardistutbytet som genomfördes förra veckan inkluderar även värnpliktiga.