– Försvarsmakten har aktivt bidragit i metodutvecklingen och det är första gången som ett sådant planeringsunderlag också hanterar säkerhetskyddsklassade uppgifter, säger brigadgeneral Stig-Olof Krohné på Försvarsstabens stödenhet.
En del av projektet har särskilt fokuserat på utvecklingen av nya metoder som möjliggör att säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter hanteras i framtagandet av regionala planeringsunderlag, en förutsättning för att totalförsvarets militära dels behov ska kunna beaktas fullt ut i samhällsplaneringen.
Samarbete med länsstyrelserna
Försvarsmakten har sedan maj 2022 arbetat tillsammans med länsstyrelserna i Värmland och Dalarnas län i ett projekt finansierat av Energimyndigheten.
Genom de kartunderlag som tagits fram är det nu möjligt för såväl kommunala planerare som vindkraftsaktörer att få en bild av vilka områden som bedöms mer lämpliga för vindkraftsutbyggnad, med hänsyn tagen till olika nationella behov.
– Vi står inför en omfattande utveckling av elsystemet vilket behöver mötas av en väl utvecklad samhällsplanering. Resultatet av de regionala analyserna i Dalarna och Värmlands län är ett steg i riktning mot en planering som möjliggör energiomställning, säger ställföreträdande generaldirektör vid
Energimyndigheten Caroline Asserup.
Lärdomar för ökad samverkan
Bakgrunden till Försvarsmaktens arbete med projektet var en uppgift i myndighetens regleringsbrev år 2021 om att samverka med relevanta aktörer i planeringsprocessen för förnybar energiproduktion.
Försvarsmakten beslutade efter dialog med Energimyndigheten att delta i det av Energimyndigheten finansierade projektet regional Analys – Potential för hållbar vindkraftsutbyggnad i Dalarnas och
Värmlands län.
– Förhoppningen är att arbetssättet och de lärdomar som nu finns också ska öka samverkan inom andra områden där samhällsplaneringen behöver ta höjd för och hantera behov och underlag som omfattas av försvarssekretess, avslutar brigadgeneral Stig-Olof Krohné.
Läs mer om projektet Regionalt planeringsunderlag för vindkraft här.