Officerare i FN-tjänst om sina ovanliga jobb – så blir du deras efterträdare

Planera fredsbevarande insatser med FN i New York eller övervaka gränsen mellan Israel och Libanon. Som officer inom Försvarsmakten finns flertalet möjligheter till internationell tjänstgöring.

FN
FN
Gränsen mellan Libanon och Israel. Kapten Angelica Knudsen skulle FN-tjänstgöringen vid UNTSO, United Nations Truce Supervision Organisation. Foto: Försvarsmakten
FN
Major Alexander Belin och överste Malin Persson arbetar som militärrådgivare vid Sveriges FN-representation i New York. Foto: Försvarsmakten

För kapten Angelica Knudsen skulle FN-tjänstgöringen vid UNTSO, United Nations Truce Supervision Organisation, bli en lugn tid. Bevakning av gränsen mellan Israel och Libanon i tjänsten, häftig natur, god mat och skönt klimat.

Sen kom kriget i Gaza.

– Det är extremt mycket som händer. Vi genomför sex timmar långa patruller i terrängen  längs gränsen mellan Libanon och Israel. Den pågående situationen med dagliga explosioner och hotvarningar gör att man behöver kunna fatta snabba beslut, något som utvecklat min förmåga som officer, säger Angelica Knudsen.

kapten Angelica Knudsen
Kapten Angelica Knudsen. Foto: Försvarsmakten

Bakgrund i amfibieförband

Angelica Knudsen kom närmast från Stockholms amfibieregemente, AMF 1. Uppdraget i FN är på ett år.

– Jag bor i en lägenhet i Tyr (vid Medelhavet i södra Libanon) som jag delar med en kollega. Men vi bor inte där samtidigt. Jag är ute på patrull i bergen pass på fyra till elva dagar. Jag är teamchef för en grupp med tio olika nationaliteter som jobbar bra ihop, säger Angelica Knudsen.

En officerskarriär innebär ofta ett antal närmast förutbestämda steg för att stiga i graderna.

– Att tjänstgöra i FN är inte en del i det raka karriärsspåret, men det är en erfarenhet som inte går att få någon annanstans. Sök! Det är min rekommendation, säger Angelica Knudsen

Så söker du jobb som militärobservatör

Är du intresserad av att tjänstgöra som militärobservatör? Meddela ditt intresse till närmsta chef. Det går också bra att höra av sig till Enskilda Insatser vid Arméstaben (ast-ops-ei@mil.se) som också planerar en för rekrytering i slutet av oktober.

Bli en del av diplomatin i FN

Överste Malin Persson och major Alexander Belin arbetar som militärrådgivare vid Sveriges FN-representation i New York. Det är ett annorlunda jobb med stora möjligheter.

– Det är ett annorlunda liv och ett annat tempo. Allt är lite uppskruvat, högre och starkare, säger Alexander Belin.

FN HQ och Dag Hammarskjöldbiblioteket
FN:s högkvarteret i New York med Dag Hammarskjöldbiblioteket i förgrunden. Foto: Creative Commons

Han beskriver sin tidigare karriär som ”bygdeofficer” vid  Södra skånska regementet P7. Då med en vardag i M90 med mekaniserade trupper på den skånska slätten. Nu i är han oftast kostym på sin väg till jobbet genom Central Park i New York.

– Vårt arbete går huvudsakligen ut på att representera Sverige och omhänderta Svenska intressen inom ramen för FN:s fredsbevarande verksamhet. Det gör vi genom att följa den fredsbevarande debatten, delta i olika förhandlingsarbeten och expertarbetsgrupper och underlätta dialog genom att anordna möten och andra evenemang. Vi ger militärt råd och stöd till våra diplomatkollegor från Utrikesdepartementet och utgör länken mellan Försvarsmakten, Försvarsdepartementet och FN. Arbetet som militärrådgivare är mycket spännande och den ena arbetsdagen är sällan den andra lik, säger Alexander Belin.

FN field trip
Major Alexander Belin, till vänster, under en så kallad field trip till Uganda. En kollega från Uganda till vänster. Foto: Försvarsmakten

Unika möjligheter och kontakter

Det är över 600 mil mellan Revinge och New York. Möjligheterna att bygga upp ett internationellt kontaktnät tidigt i karriären är stora på andra sidan Atlanten.

– Att få möjligheten att arbeta och lära känna en annan svensk myndighet som också arbetar gentemot Förenta Nationerna och samtidigt få möjligheten att samarbeta och lära känna militära kollegor från hela världen har verkligen varit en unik möjlighet, säger Alexander Belin.

Office of Military Affairs

Sverige har som medlemsstat i FN möjligheten att sekondera officerare till Office of Military Affairs vid FN-högkvarteret i New York. Office of Military Affairs (OMA) inom Department of Peace Operations (DPO) är den avdelning som dagligen ansvarar för FN:s fredsbevarande insatser. Totalt hanteras elva pågående insatser med över 75 000 FN-soldater.

OMA är globalt representerat

En gång per år utlyser FN de tjänster som är lediga vid OMA och medlemsstaterna uppmanas att rekommendera sina kandidater till någon av de tjänster som lyses ut.

– Det är ofta tjänster i nivån OF3-OF5 och inom styrkegenerering, genomförande och i planeringsfunktion som läggs ut. Även tränings- och logistikbefattningar brukar efterfrågas och i särskilda fall även chefsbefattningar på olika nivåer, säger Alexander Belin.

– Som sekonderad till FN tar du tillfälligt tjänstledigt från Försvarsmakten, du tjänstgör normalt under två års tid och du avlönas direkt av FN. FN stödjer till del den som har barn med skolgång och sjukvård. Bostad får du ordna med själv i New York men även här finns visst stöd som FN kan ge, säger Alexander Belin.

Räkna med lång process                    

Söker du får du räkna med att uttagningsprocessen är lång. Till de mer attraktiva tjänsterna är det cirka 200 sökande per befattning. Efter att du har lämnat in din ansökan som går via svenska FN-representationen är första steget ett skriftligt test, där testas ofta din övergripande FN-kunskap i kombination med militär färdighet.

Är du intresserad av det fredsbevarande arbetet inom FN och kan tänka dig arbeta vid FN-högkvarteret i New York? Sök till någon av de tjänster som för närvarande ligger ute på Försvarsmaktens jobbportal. Ansökningsfönstret är från nu fram till 15 juli.