Olika perspektiv på ett soldatsystem

Markstridsskolan bjöd in till Soldatdagar 2024

Markstridsskolan (MSS) bjöd in till Soldatdagarna 2024. Och alla var där: Försvarsmakten, försvarsindustrin, FMV, FOI, Plikt- och prövningsverket, och FMIF (Försvarsmaktens enhet för idrott och fysisk prestationsförmåga). – Vi måste på ett tydligare sätt lyfta fram soldaten som den verkliga byggstenen i krigsförbanden, och vi behöver göra detta skyndsamt, sa chefen MSS, brigadgeneral Rickard Johansson.

Brigadchefen Överste Michael Carlén (MekB4) och nya automatkarbin 24.,
Brigadchefen Överste Michael Carlén (MekB4) och nya automatkarbin 24.,
Brigadchefen Michael Carlén (4. mekaniserade brigaden) - som är införandeledare Nya eldhandvapen - såg till att provexemplaret av nya automatkarbin 24 fick sin beskärda del av uppmärksamheten under Soldatdagarna. Foto: Peter Lundqvist/Försvarsmakten
C MSS under Soldatdagarna 2024
Brigadgeneral Rickard Johansson, chef Markstridsskolan, fick utbildning på simulatorsystemet för Robot 58 av furir Alex Klintman från Livgardet. Resultatet blev självklart träff i målet på första försöket. Foto: Peter Lundqvist/Försvarsmakten
Kombination av rödpunktsikte och termisk teknik.
Tv-spel eller verklighet? Rätta svaret är det senare. Det är en kombination av rödpunktsikte och termisk teknik. (Siktet var inte monterat på något vapen vid fototillfället). Foto: Peter Lundqvist/Försvarsmakten
Utvecklingsförvaltare Henrik Nilsson
Markstridsskolans utvecklingsförvaltare Henrik Nilsson var moderator under mötet, och var tillsammans med överstelöjtnant Mikael Wendt, chef Utvecklingsenheten, initiativtagare till och ansvarig för Soldatdagarna i Skövde. Foto: Alf Johansson/Försvarsmakten
Menig 1 Erik Harr från Skyddscent från Totalförsvarets skyddscentrum (SkyddC) testar VR.
Menig 1 Erik Harr från Totalförsvarets Skyddscentrum (SkyddC) testade Virtual Reality under Soldatdagarna. Foto: Peter Lundqvist/Försvarsmakten
C MSS testar simulator för robot 58
Det var många som ville testa att skjuta granatgevär 18 (som ersätter granatgevär m/48) i simulator. Foto: Peter Lundqvist/Försvarsmakten

Han fortsatte i nästa andetag:

–Omvärldsläget kräver att vi i dag är beredda att slåss med det vi har, och att vi tillsammans inom armén och med stöd av industrin och FMV kortar ledtiderna från identifierat behov till anskaffning och leverans till krigsförbanden.

Soldatdagarna arrangerades under två dagar i Arena Skövde, och var uppdelade i två block: en mässa där inbjudna industriföretag visade upp dels vilken soldatmateriel de kan erbjuda i dag och fram till 2035 och dels prototyper eller planer på materiel som kan komma att bli verklighet efter 2035. Företagen bjöd också på industriföreläsningar kring sina olika system.
Mässan var öppen för alla försvarsmaktsanställda.

Bred inbjudan

Det andra blocket bestod av ett möte med ett 70-tal inbjudna representanter från hela Försvarsmakten, Försvarets Materielverk (FMV), Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Plikt- och prövningsverket, FMIF – och Polisen.

Målsättningen var att ge deltagarna en insikt och förståelse för hur dagens soldatsystem ser ut utifrån arméns perspektiv – och utifrån detta skapa en gemensam lägesbild av  utvecklingsbehoven för systemet bortom 2035.

– Jag har varit med sen 90-talet och hade väl en hyfsad uppfattning om vad som menas med ett soldatsystem. Men jag har aldrig fått det beskrivet på ett så strukturerat sätt som i dag. Det här var ett initiativ i rätt riktning, sa Daniel Martell, regementsförvaltare på Gotlands regemente, P 18.

Så vad är ett soldatsystem?

– Arméns uppfattning är att det består av fem byggstenar: ramvillkor, som bekriver vad ett speciellt typförband ska klara av, människans/soldatens fysiska och psykiska förutsättningar, befattningens krav på övning och träning, befattningens krav på utbildning samt krav på utrustning. Och vi kan inte lösa problemet genom att bara titta på en av byggstenarna, sa MSS utvecklingsförvaltare Henrik Nilsson, som tillsammans med överstelöjtnant Mikael Wendt, chef  MSS utvecklingsenhet, var initiativtagare till och ansvarig för Soldatdagarna.

Tog pulsen på mötet

Med jämna mellanrum ställde Henrik Nilsson frågor eller kom med påståenden som mötesdeltagarna tvingades ta ställning till med hjälp av sina mobiltelefoner.
Allt i syfte att steg för steg försöka skapa den gemensamma lägesbild som är en förutsättning för att Försvarsmakten, FMV och FOI med flera myndigheter ska kunna samordna sina verksamheter på ett effektivare och snabbare sätt.
Helt enligt ÖB:s önskemål.

– Bilden av ett soldatsystem har klarnat. Och alla sätt att skapa samsyn och förståelse mellan myndigheterna är bra, tyckte Petter Bivall från FOI.