USA medaljerar expert från Försvarsmaktens vinterenhet

En svensk har tilldelats den amerikanska medaljen Defense Meritorious Service Medal. Det är förvaltare Fredrik Flink från Försvarsmaktens vinterenhet vid I 19 som tilldelats medaljen på beslut av U.S Special Operations Command.

På plats i USA har Flink förnyat vinterutbildningen för specialförbandet 10th Special Forces Group.
– Flinks insatser har varit avgörande för oss. Han har sparat oss fem till tio år av utbildning i processen att kunna förstärka er i norr i händelse väpnad konflikt, säger den amerikanske tidigare kollegan Ross Challinor.

MEDALJ. Generallöjtnant Charles D. Costanza, chef för USA:s femte kår, överlämnade medaljen till förvaltare Fredrik Flink vid den amerikanska ambassaden tillsammans med arméchef Jonny Lindfors.
MEDALJ. Generallöjtnant Charles D. Costanza, chef för USA:s femte kår, överlämnade medaljen till förvaltare Fredrik Flink vid den amerikanska ambassaden tillsammans med arméchef Jonny Lindfors.
MEDALJ. Generallöjtnant Charles D. Costanza, chef för USA:s femte kår, överlämnade medaljen till förvaltare Fredrik Flink vid den amerikanska ambassaden tillsammans med arméchef Jonny Lindfors. Foto: US Embassy Sweden
Flink med kollegor på träning i Ovando i Montana.
Flink med kollegor på träning i Ovando i Montana. Foto: Försvarsmakten
Fredrik Flink håller i en föredragning för den fyrstjärnige generalen Fenton, chef för United States Special Operations Command.
Fredrik Flink håller i en föredragning för den fyrstjärnige generalen Fenton, chef för United States Special Operations Command. Foto: Försvarsmakten
TJÄNSTGJORDE I USA. Förvaltare Fredrik Flink, från Försvarsmaktens vinterenhet vid I 19, har nyligen uppmärksammats för sina insatser på plats i USA. Flink har bland annat tjänstgjort i Colorado och i Alaska.
TJÄNSTGJORDE I USA. Förvaltare Fredrik Flink, från Försvarsmaktens vinterenhet vid I 19, har nyligen uppmärksammats för sina insatser på plats i USA. Flink har bland annat tjänstgjort i Colorado och i Alaska. Foto: Försvarsmakten

Flink har, i rollen som utlånad expert på vinterstrid, varit med och påverkat vinterutbildningen för specialförband ur amerikanska armén, US Army Special Forces, på plats i Colorado.

Det var efter ett regeringsbeslut som Flink påbörjade tjänstgöringen på plats i USA från hösten 2021 till sommaren 2023. Flink tjänstgjorde vid Winter Warfare Detachment (WWD) tillhörande specialförbandet 10th Special Forces Group, även känt som gröna baskrarna.

Under fredagen prisades Flinks insatser då han tog emot medaljen av generallöjtnant Charles David Costanza, chef för USA:s femte kår, V Corps.
– Jag är otroligt hedrad över utmärkelsen, säger Fredrik Flink.

Helt avgörande

Utbildning av utländska förband i vinterstrid sker även på plats i Sverige under vinterenhetens regi sedan flera år tillbaka. Men efterfrågan på kurserna har varit och är omättlig. Flinks utlåning till USA är ett resultat av den efterfrågan och en handgriplig fördjupning i försvarssamarbetet mellan USA och Sverige.

Flinks amerikanske motsvarighet och kollega, Ross Challinor från WWD, fanns också på plats vid medaljeringen.
– Det var helt avgörande att Flink kom till oss i en tid då Arktis verkligen började vara i ropet på allvar och alla ville lära sig subarktisk strid. Ingen av oss förstod till fullo innebar innan Fredrik kom till oss, säger Ross Challinor.

Challinor fick upp ögonen för Flink och vinterenheten under ett besök i Sverige 2019.
– I Sverige fick jag insikten att vi behövde förnya vårt utbildningsprogram, säger Challinor.

”Han vet vad han pratar om”

På plats i USA satte de sig ned och ritade om förbandets utbildningsprogram från grunden, berättar Challinor. Flink kunde tydliggöra vad utbildning i subarktisk strid kräver i form av rätt mentalitet, planering, förberedelser och utrustning.
– Vi har köpt den utrustning som Fredrik har påvisat kommer att fungera. Han har även kunnat visa företagen varför vissa produkter har varit bristande och de har åtgärdat problemen. De lyssnar på honom för han vet vad han pratar om, säger Challinor.

Flink har enligt motiveringen drivit diskussioner på generals- och högre stabsnivå vilket har format framtida amerikanska övningsoperationer. Han har både påverkat inriktningen för vinterutbildningen av arméns specialförband samt själv aktivt utbildat styrkor.
– Jag vill understryka hur avgörande Flink som person var för oss för att verkligen förstå vad vinterstrid innebär. Allt ifrån att förstå kraven och förberedelserna till hur mycket tid det tar att få våra instruktörer till nivån där de behärskar snö och kan instruera soldater. Och att vi lär ut rätt saker, säger Ross Challinor.

Med vid medaljeringen fanns även Sveriges arméchef, Jonny Lindfors.
– I Fredrik Flink förkroppsligas hur Sverige och Armén är en bra partner och allierad till USA och U.S Army. För vi kan aldrig matcha dem i storlek men när det kommer till speciella färdigheter och kunskaper så kan vi stödja dem, säger Jonny Lindfors.

Fredrik Flink blickar nu framåt.
– Det har varit oerhört lärorikt att jobba inifrån ett system som tillämpar det befälssystem som vi är på väg mot. Mycket av det jag lärt mig kommer jag försöka sprida här hemma så vi slipper uppfinna hjulet igen, säger Flink.