Idrottsvärnplikt – ett nytt sätt att kombinera sport med militär utbildning

Är du idrottare och samtidigt nyfiken på en militär yrkeskarriär? Då kan idrottsvärnplikt vara en intressant möjlighet för dig. Vid Dalregementet i Falun startar nu ett pilotprojekt med värnplikt för unga idrottare.

idrottsvärnplikt
idrottsvärnplikt
Första inryck för idrottsvärnplikt sker i juni nästa år. Foto: Debora Egenvall/Försvarsmakten
längdskidåkning
Första gruppen idrottssoldater fokuserar på längdskidåkning. Under projektets andra år planeras fler idrotter som skidskytte och skidorientering. Foto: Debora Egenvall/Försvarsmakten
Idrottsvärnplikt på I13
Idrottssoldaterna har schemalagd träningstid där antalet timmar kan variera beroende på utbildningsplanen men alla har möjlighet att fokusera på sin idrott. Foto: Debora Egenvall/Försvarsmakten

Pilotprojektet kommer genomföras under två år och ge unga idrottare möjligheten att kombinera värnplikt med en satsning inom idrott. Första inryck för denna form av värnplikt, kallad idrottsvärnplikt, sker i juni nästa år.

Idrottsvärnplikt innebär tolv månaders grundutbildning där militär utbildning kombineras med idrottsträning. Första gruppen idrottssoldater fokuserar på längdskidåkning, och under projektets andra år planeras fler idrotter som skidskytte och skidorientering att inkluderas.

– För den enskilde individen blir det ett år av personlig utveckling på många olika plan. Nils van der Poel är ett utmärkt exempel på en person som har genomfört värnplikten och sedan fortsatt att utvecklas, säger Mattias Otterström, bataljonschef vid Dalregementet och ansvarig för grundutbildningen.

Idrottssoldaterna har schemalagd träningstid där antalet timmar kan variera beroende på utbildningsplanen men alla har möjlighet att fokusera på sin idrott. Samma ersättning och förmåner som för vanlig värnplikt gäller med dagsersättning, fri kost, logementsboende, resor hem vid permissioner och en utbildningspremie efter avslutad värnplikt.

Rekrytering pågår och kandidater väljs ut för tester hos Plikt- och prövningsverket efter sommaren. Att ansöka är frivilligt, men för den som klarar testerna och tackar ja till utbildningen gäller pliktlagen. Idrottsvärnplikt innebär utbildning till gruppchef för att kunna leda en grupp på åtta till tio soldater.

Efter genomförd idrottsvärnplikt sker krigsplacering i en skyttebataljon med möjlighet att söka vidare till officersutbildningar eller ta anställning som soldat. Efter genomförd officersutbildning finns det möjlighet att söka tjänst som kontinuerligt tjänstgörande officer eller reservofficer.