Lars från Västerås är hemvärnssoldat i norr

Operation Mälardalen är ett pilotprojekt för att förstärka landets nordligaste hemvärnsbataljon med soldater söderifrån. Två plutoner från Stockholmsområdet tjänstgör nu i Kiruna och Gällivare.
– Det är inte konstigare än när jag gjorde lumpen och placerades här uppe. Jag blev överväldigad över det fantastiska mottagandet från förbandet, och hur tacksamma de verkligen är för att vi gör detta, säger Lars Bergman.

Hemvärnsbataljon
Hemvärnsbataljon
I Kiruna fick Hemvärnsbataljonen för första gången öva återtagande av skyddsobjekt. Foto: Anders Lindberg/Försvarsmakten
beskjutning
Bataljonens soldater avancerar mot byggnaderna i Kirunas gamla centrum under beskjutning. Foto: Anders Lindberg/Försvarsmakten
 realistiska övningar
En del av de tömda husen i Kiruna har Försvarsmakten kunnat använda för realistiska övningar innan rivningarna startat. Foto: Anders Lindberg/Försvarsmakten
återtagande av skyddsobjekt
Bataljonen kunde i de tömda husen öva återtagande av skyddsobjekt. Foto: Anders Lindberg/Försvarsmakten

En rad män och kvinnor med tung packning vandrar på den regnvåta asfalten ut mot ett Hercules-flygplan på en flygbas i Mälardalen. Några timmar senare kliver de ur planet på gnistrande vit snö i Kiruna. Operation Mälardalen har då resulterat i att två insatsplutoner rekryterats i söder för att förse Lapplandsjägarbataljonen med fler soldater. Eftersom Hemvärnet så länge varit synonymt med just försvaret av hembygden kan det nytänkande greppet kanske få vissa att höja på ögonbrynen.

– Visst finns det några som reagerat, men jag säger att det inte är konstigare än när jag gjorde lumpen och placerades här uppe, säger västeråsaren Lars Bergman, 56 år, som gjorde värnplikten på Lapplands Jägarregemente i Kiruna åren 1987-1988.

Vargen traditionsrik symbol

Lars Bergman, Hemvärnssoldat
(Lapplandsjägarbataljonen)
Västeråsaren Lars Bergman, 56 år, har rekryterats till Lapplandsjägarbataljonen. Foto: Anders Lindberg/Försvarsmakten

I dag bär han åter vargmärket på sin axel, för landets nordligaste hemvärnsbataljon är traditionsbärare av regementet som lades ner år 2000. Bataljonen har samma uppgifter som stridskraftens övriga förband, att skydda och bevaka skyddsobjekt och ytövervaka sina områden. Men andelen tidigare jägarsoldater är hög, det har Lars märkt.

– Vi kan ju relatera till det vi lärde oss då, och den utmanande miljö som råder här uppe. Jag sökte mig hit för att göra något ordentligt under värnplikten. Det var kärvt ibland, men ett väldigt bra kamratskap.

Lars har varit med i Hemvärnet sedan tidigare, som skyttesoldat och fordonsförare i Västmanlandsbataljonen, och ser fördelarna med att det är många erfarna hemvärnssoldater som blandas med nytillkomna.

– Vi som har varit med ett tag har ju fått hjälpa de nya, det kan vara halva plutonen som inte varit med tidigare. Det kan vara en utmaning, men det är också väldigt stimulerande, utvecklingskurvan går skarpt uppåt!

Återtagande av skyddsobjekt i realistisk miljö

På krigsförbandsövningen som genomfördes under försommaren i Kiruna fick bataljonen för första gången öva återtagande av skyddsobjekt. Staden Kiruna flyttar för att gruvbrytningen ska kunna fortsätta, och det betyder att många hus rivs när bostadsområden avvecklas. En del av de tömda husen har Försvarsmakten kunnat använda för realistiska övningar innan rivningarna startat.

– Det var nyttigt, tidigare har jag bara varit med på övningsområden, här blir det något annat när det är i en verklig stadsmiljö, säger Lars Bergman.

Försommarvärmen får luften att dallra i Kirunas gamla centrum när bataljonens soldater avancerar mot byggnaderna under beskjutning, och efter hårda strider återtar kontrollen. Svetten lackar och kontrasten är stor mot den knarrande snön under introduktionen.

– Första resan fick vi ju åka Hercules hit upp, och det var verkligen supersmidigt med all packning. Den här gången blev det reguljärt flyg, och det är klart, det är ju lite mer komfortabelt. Jag kan verkligen rekommendera att gå med i Hemvärnet, och även i ett sånt här projekt. Man får komma ut och se världen! Eller ja, andra delar av landet, säger Lars Bergman.

Och han kommer att återvända till Kiruna oftare än övningsdagarna som ingår i kontraktet.
– Vi ska bila upp i sommar, sambon och jag, så jag kan visa henne allt som händer i staden nu i och med flytten!