Nu rycker värnpliktiga in på Göteborgs garnison

Under vecka 30 genomförs ett första inryck för de värnpliktiga som ska genomföra sin utbildning under 11 och 12 månader som gruppbefäl vid 5:e amfibiebataljonen, 17:e bevakningsbåtkompaniet, Sjukhusbataljonen och 44:e röjdykardivisionen.

Inryckande skrivs in.
Inryckande skrivs in.
Inryckande skrivs in utanför Göteborgs garnison. Foto: Axel Edlund/Försvarsmakten
Inryckande med sin nya utrustning i väskor.
Inom Försvarsmakten hjälps vi åt och ställer upp för varandra. Här hjälps kamrater åt att på ett enhetligt sätt rätta in sin utrustning. Foto: Axel Edlund/Försvarsmakten
Kontroll av utrustning.
Persedelmönstring pågår, vilket innebär att de inryckande kontrollerar att de fått ut den utrustning de behöver under sin värnplikt. Foto: Axel Edlund/Försvarsmakten

Måndag förmiddag. I typiskt amfibieväder, med regn i luften och mörka moln på himlen står personal vid grinden utanför Göteborgs garnison för att ta emot de inryckande för inskrivning. Några blir skjutsade av föräldrar, vissa kommer från spårvagnshållplatsen och andra har tagit sig till garnisonen på annat sätt. Stämningen går att ta på, nervositet och förväntan ligger i luften. Det är dags för inryck.

Inryck Älvsborgs amfibieregemente.
Bence Markus, stridsbåtförare. Foto: Axel Edlund/Försvarsmakten

Schemat för veckan

Efter att de värnpliktiga skrivits in vid vakten gick de i samlad trupp mot idrottshallen, där de prickades av ännu en gång och blev tilldelade sin pluton. En viktig del som soldat är att lära känna sin materiel. Under veckan har de värnpliktiga bland annat att få hämta ut vapen, personligt materiel, genomfört olika typer av kontroller och fystester.

Bence Markus och Emilia Moberg är två av de som nu rycker in, den ena som stridsbåtförare och den andra som amfibiegruppbefäl.

– Det har varit ett högt tempo sen vi ryckte in. Mycket disciplin och än så länge inte så mycket fritid, men vi har hunnit spela lite pingis på soldathemmet i alla fall, säger Bence Markus.

– Vi kommer igång med verksamheten rätt fort och ska ut i fält redan till helgen. Det känns kul att få lära sig så mycket nytt och att det drar igång direkt, säger Emilia Moberg.

Informationshelgen uppskattat av de värnpliktiga

Under våren anordnade Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) en informationshelg dit de inryckande bjöds in för att få information om den kommande värnplikten. En möjlighet att få äta i matsalen, bekanta sig med garnisonen och övernatta på logement. Både Bence och Emilia deltog vid informationshelgen, något båda uppskattade.

– Det var lite nervöst vid inryck, men det hjälpte mycket att ha varit här en gång innan. Man känner igen sig på området, säger Bence Markus.

– Att ha varit i matsalen, övernattat på garnisonen, träffat personalen och sett området en gång innan hjälpte mycket. Sedan var det lite pirrigt ändå, säger Emilia Moberg.

Inryck Älvsborgs amfibieregemente.
Emilia Moberg, amfibiegruppbefäl. Foto: Axel Edlund/Försvarsmakten

Ökat antal värnpliktiga rycker in 2024

Under vecka 30 har 277 värnpliktiga ryckt in till Göteborgs garnison. Om ett par veckor rycker resterande 119 värnpliktiga in, vilket innebär en total på 396 värnpliktiga.

Det är en ökning jämfört med förra året, då cirka 335 värnpliktiga utbildades (siffra från föregående värnpliktskull). Ökningen stärker Amf 4, Försvarsmedicincentrum, marinen och Försvarsmakten i stort.