Nya uniformen levereras till hösten

Den nya uniformen, markstridsuniform 24, införs under hösten 2024. Det sker inledningsvis i liten skala. Anställd personal i trupptjänst vid ett begränsat antal förband blir först att tilldelas markstridsuniform 24.

MSU 24
MSU 24
Den nya uniformen markstridsuniform 24, MSU24, kommer till ett mindre antal förband under hösten förutsatt att allt går enligt plan. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Markstridsuniform 24, MSU24, är en utpräglad fältuniform och är avsedd för Försvarsmaktens stridande förband. Arbetet med det nya uniformssystemet påbörjades redan 2013 och är ett samarbete mellan de fyra nordiska länderna Norge, Finland, Danmark och Sverige. Efter sammanvägning av ländernas behov, önskemål och krav skapades en gemensam specifikation. Provkollektioner upphandlades och fältmässig utprovning genomfördes i samtliga fyra länder. Allt resulterande i ett gemensamt uniformssystem där ytterst få detaljer avviker mellan länderna. Varje land har dock sitt eget kamouflagemönster.

MSU 24.
Markstridsuniform 24, MSU 24, kommer till vissa förband under hösten. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Första leverans under hösten

Den svenska uniformen är under leverans från leverantör till FMV, som räknar med att överlämna en första omgång till Försvarsmakten under hösten.

– Uniformssystemet kommer därefter successivt att införas på förband. Med start vid årsskiftet sker en första tilldelning i delar av grundorganisationen. I denna första omgång kommer i huvudsak anställd personal i trupptjänst vid ett begränsat antal förband att tilldelas den nya fältuniformen, säger Kenneth Felldén, arméförvaltare. 

Direktiv för införande under hösten

För att förbereda införandet har Försvarsmaktens logistikchef utsett arméförvaltaren att leda en projektgrupp som, baserat på respektive förbands förutsättningar, ska reglera införandet så att det blir så smidigt som möjligt.

Onsdagen den 26 juni genomförde projektgruppen sitt första projektmöte. Närvaron var hög och med bred representation från Försvarsmaktens förband och staber.

– Det är mycket som ska göras på kort tid med utbildning som ska planeras, storlekar konfigureras, Försvarsmaktens stödsystem ska förses med rätt data och förbandens förutsättningar analyseras, säger Kenneth Felldén.

Projektarbetet kommer att pågå fram tills ett direktiv för införande är fastställt, vilket är planerat att ske under hösten.

M/90 blir kvar under lång tid

Även om den nya uniformen nu successivt införs kommer Försvarsmaktens befintliga uniformssystem, modell 90, att under lång tid vara basklädsel för all personal som inte verkar i stridande befattning, alltså för alla som har sin huvudtjänst i staber och garnisonsförvaltningar och liknande.

Mer information om uniformssystemet MSU24, dess utveckling och det nordiska samarbetet kopplat till detta kommer efter sommaren.