Samarbete med nationalgardet i New York stärker Försvarsmakten

Den 12 juli undertecknades en avsiktsförklaring om samarbete mellan Sverige och den amerikanska delstaten New York. Samarbetet kommer i huvudsak att ske mellan Försvarsmakten och nationalgardet i New York, inom ramen för USA:s så kallade State Partnership Program (SPP).

Militärparad i New York.
Militärparad i New York.
New York Army National Guard. Foto: Mark Getman

Avsiktsförklaringen om samarbete undertecknades av New Yorks Deputy Secretary for Public Safety Marcos Soler samt generalmajor Raymond F Shields, och försvarsminister Pål Jonson samt generalmajor Johan Pekkari. Undertecknandet skedde i One World Trade Center i New York.

Fyra personer med flaggor i bakgrunden på kontor
Undertecknandet i One World Trade Center i New York.

– Samarbetet med nationalgardet i New York kommer att stärka Försvarsmaktens förmågeutveckling. Övningar och erfarenhetsutbyte kommer tillsammans med de relationer vi bygger bidra till en ökad interoperabilitet för våra respektive förband och förmågor, säger generalmajor Johan Pekkari, chef för försvarsstabens strategienhet.

I april 2023 ansökte den svenska regeringen om att nomineras till SPP-samarbetet, och USA:s försvarsminister fattade den 3 juli 2024 beslut om att Sverige ska erbjudas samarbete med New York. Samarbetet stärker banden mellan Sverige och USA även på delstatsnivå och bidrar till förutsägbarhet och långsiktighet i de ömsesidiga relationerna.

– Nationalgardet i New York har bland annat divisionsförmåga och omfattande erfarenhet av att utbilda, träna och öva i större förbandsvolymer, vilket är en viktig förmåga att utveckla för Försvarsmakten. Andra förmågor som vi ser fram emot att samarbeta kring är bland annat inom stridsflygområdet och rörande informationsutbyte i luftdomänen, säger Johan Pekkari.

Konkret omsätts samarbetet i en detaljerad plan med gemensamma aktiviteter mellan New Yorks nationalgarde och Försvarsmakten. Andra aktörer, till exempel inom det civila försvaret, kan också komma att dra nytta av samarbetet.

Samarbetet ska utgå från de två parternas olika behov och syftar till att öka den militära förmågan. De gemensamma aktiviteterna kan till exempel handla om att dela koncept, idéer och lärdomar, att bedriva gemensamma övningar eller att delta i varandras övnings- och utbildningsverksamhet. För att stödja samarbetet planerar New Yorks nationalgarde att placera en förbindelseofficer på den amerikanska ambassaden i Stockholm.